Læger overhører stofskiftepatienter

'Udleveringstilladelser' er drømmen for stofskiftepatienter, der lider under den nuværende medicin. Men drømmen er svær at få opfyldt

Mange praktiserende læger kigger mere på blodprøveresultaterne end på hvordan patienterne har det. (Foto: Colourbox)
Mange praktiserende læger kigger mere på blodprøveresultaterne end på hvordan patienterne har det. (Foto: Colourbox)

- Min læge negligerer mig, og han tror, jeg er hysterisk. Så længe mine blodprøver er fine, skal jeg bare holde mund og være glad, siger 43-årige Helle Vithardt.

Hun er en af de stofskiftepatienter, der er kommet i klemme efter den eneste medicin på det danske marked, Eltroxin, er blevet ændret. Rent målbart kan lægerne nemlig ikke se noget forkert i blodprøverne, men alligevel bliver patienterne syge.

- Jeg taber håret, jeg har ingen energi, og mine arme er stive og gør ondt. Så har jeg også for første gang i 20 år taget på i vægt. Men de bivirkninger er ikke vigtige nok i min læges øjne. Simple ting som at skrælle kartofler, strikke eller ligge ned og læse en bog er for anstrengende for mig, fordi mine arme ikke kan holde til det, siger Helle Vithardt fra Taastrup til ekstrabladet.dk.

Heldigt med fleksibel job
Hun er nødt til at økonomisere sine kræfter, og de bliver primært brugt på arbejdet som IT-projektleder. Nogle dage er hun nødt til at gå hjem klokken 14, fordi hun er helt flad. For andre stofskiftepatienter har den ændrede medicin betydet en fyreseddel, men Helle Vithardt har en forstående chef og en fleksibel arbejdsplads i TDC, så hun har mulighed for at fortsætte sit arbejde om aftenen.

- Jeg ved godt, jeg ikke er dødeligt syg, men det handler om livskvalitet. Jeg forlanger ikke, at lægen retter ind – det skal han ikke, det er ham, der er eksperten – men jeg forventer, han går til bunds i en sag, siger Helle Vithardt.

Ingen ørenlyd
Hun har sendt artikler til ham og bedt ham om en recept, så hun selv kan køre til Sverige og hente et alternativ. Det har han også nægtet, ligesom han heller ikke vil melde hendes bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen.

Derfor har hun nu gjort det selv, mens hun venter på at de facto-monopolet bliver brudt til efteråret.

Se alle ekstrabladet.dks artikler om Eltroxin-skandalen

Lægerne ved for lidt

I landsforeningen for stofskiftepatienter Thyreoidea får de ofte henvendelser fra desperate patienter, der ikke føler, at lægen tager dem og deres symptomer alvorligt.

- Vi ser det jævnligt, siger formand for foreningen Lis Larsen til ekstrabladet.dk.

Opsøg en ekspert
Hvis det går i hårdknude med den praktiserende læge, kan det være en løsning at opsøge en endokrinologisk afdeling på et sygehus.

- Desværre ved mange pratiserende læger ikke nok om stofskiftesygdomme. De kigger på om blodprøvesresulaterne ligger inden for normalområdet og ikke meget andet, siger Lis Larsen.

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.