Læger overhører stofskiftepatienter

'Udleveringstilladelser' er drømmen for stofskiftepatienter, der lider under den nuværende medicin. Men drømmen er svær at få opfyldt

Følg Sundhed

- Min læge negligerer mig, og han tror, jeg er hysterisk. Så længe mine blodprøver er fine, skal jeg bare holde mund og være glad, siger 43-årige Helle Vithardt.

Hun er en af de stofskiftepatienter, der er kommet i klemme efter den eneste medicin på det danske marked, Eltroxin, er blevet ændret. Rent målbart kan lægerne nemlig ikke se noget forkert i blodprøverne, men alligevel bliver patienterne syge.

- Jeg taber håret, jeg har ingen energi, og mine arme er stive og gør ondt. Så har jeg også for første gang i 20 år taget på i vægt. Men de bivirkninger er ikke vigtige nok i min læges øjne. Simple ting som at skrælle kartofler, strikke eller ligge ned og læse en bog er for anstrengende for mig, fordi mine arme ikke kan holde til det, siger Helle Vithardt fra Taastrup til ekstrabladet.dk.

Heldigt med fleksibel job
Hun er nødt til at økonomisere sine kræfter, og de bliver primært brugt på arbejdet som IT-projektleder. Nogle dage er hun nødt til at gå hjem klokken 14, fordi hun er helt flad. For andre stofskiftepatienter har den ændrede medicin betydet en fyreseddel, men Helle Vithardt har en forstående chef og en fleksibel arbejdsplads i TDC, så hun har mulighed for at fortsætte sit arbejde om aftenen.

- Jeg ved godt, jeg ikke er dødeligt syg, men det handler om livskvalitet. Jeg forlanger ikke, at lægen retter ind – det skal han ikke, det er ham, der er eksperten – men jeg forventer, han går til bunds i en sag, siger Helle Vithardt.

Ingen ørenlyd
Hun har sendt artikler til ham og bedt ham om en recept, så hun selv kan køre til Sverige og hente et alternativ. Det har han også nægtet, ligesom han heller ikke vil melde hendes bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen.

Derfor har hun nu gjort det selv, mens hun venter på at de facto-monopolet bliver brudt til efteråret.

Se alle ekstrabladet.dks artikler om Eltroxin-skandalen

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind