1 stofskiftepille - 2296 bivirkninger

Optællingen er i fuld gang hos Lægemiddelstyrelsen, og indtil videre har patienter meldt om 2296 bivirkninger efter ændring medicinen

Konstant træthed trods nattesøvn og morgenkaffe har plaget mange stofskiftepatienter mest. (Foto: Colourbox)
Konstant træthed trods nattesøvn og morgenkaffe har plaget mange stofskiftepatienter mest. (Foto: Colourbox)

Lægemiddelstyrelsen har stadig travlt med at tælle bivirkningerne op, efter den velkendte pille mod for lavt stofskifte, Eltroxin, er kommet på markedet i en ny version.

Patienter med for lavt stofskifte får det dårligt af den livsvigtige medicin. De seneste tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at der den 25. august var løbet næsten 458 rapporter ind med i alt 2.296 forskellige formodede bivirkninger.

Slet ikke slut endnu
Styrelsen modtager stadig en del rapporter, selv om det ikke vælter ind som i juni, hvor antallet kom helt op på 135 på 30 dage.

Og symptomerne kan heller ikke siges at handle entydigt om enten for højt eller lavt stofskifte.

- Jeg har set alle tænkelige former for symptomer, siger Birte Nygaard til ekstrabladet.dk. Hun er overlæge på endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital og er samtidig formand for stofskiftehormonlægerne, Dansk Thyreoidea Selskab.

Pressen er medskyldig
Når hun kigger på den nye sammensætning i Eltroxin, burde der ikke være nogen stoffer, der kunne give anledning til alle de bivirkninger. Hun mener, at en del af forklaringen skal findes andre steder.

- Pressedækningen har haft den effekt, at flere føler, de har oplevet bivirkninger. Patienter med lavt stofskifte er en sårbar gruppe, der ligger dårligere i livskvalitet end jævnaldrende raske, siger Birte Nygaard.

Monopol brudt
Problemet for de 100.000 patienter, der er i behandling for for lavt stofskifte, har også været, at der ikke er noget alternativ til Eltroxin.

Senere på året skulle der komme en konkurrent ind på markedet, så stofskiftepatienter med massive bivirkninger ikke længere behøver købe i blinde over internettet eller rejse udenfor landets grænser for at få en tålelig medicin.

ekstrabladet.dk har løbende skrevet om skandalen med 'ny' Eltroxin - se hele temaet her

De ti mest indberettede bivirkninger

- Udmattelse

- Hovedpine

- Svimmelhed

- Kvalme

- Koncentrationsbesvær

- Smerter i bughulen

- Vægtøgning

- Svækket hukommelse

- Ledsmerter

- Muskelsmerter

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.