Ny stofskiftemedicin til syge danskere

Mange stofskiftepatienter er blevet syge af den eneste medicin, der findes på det danske marked. Nu er der et alternativ på vej

Merck Serono arbejder i øjeblikket på at oversætte tabletternes pakninger og indlægssedler til dansk, og regner med at Euthyrox er på apotekernes hylder indenfor de næste par måneder. (Foto: Colourbox)
Merck Serono arbejder i øjeblikket på at oversætte tabletternes pakninger og indlægssedler til dansk, og regner med at Euthyrox er på apotekernes hylder indenfor de næste par måneder. (Foto: Colourbox)

Endelig brydes det monopol, der hidtil har hersket på stofskiftemedicin i Danmark.

Til efteråret introducerer Merck Serono sit produkt mod for lavt stofskifte, Euthyrox, på det danske marked, hvor Eltroxin fra GlaxoSmithKline hidtil har været den eneste medicin til patienter med for lavt stofskifte.

Ved årsskiftet blev en ny version af Eltroxin lanceret i Danmark, og efterfølgende er mange patienter blevet syge. Hårtab, mavekramper, depressioner, hovedpine, koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer og mange andre bivirkninger er blevet rapporteret ind til Lægemiddelstyrelsen.

I alt har 346 patienter i perioden marts til juli klaget over bivirkninger, mens blot fire patienter klagede i perioden oktober 2008 til marts i år, skriver taenk.

Se alle ekstrabladet.dks artikler om Eltroxin her

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.