Unge får ulovlige piercinger

Det er ikke svært at få lavet en ulovlig piercing, hvor metal opereres ind under huden - selv hvis man er under 18

Dermal anchor-piercingen, her sat ind på en finger, bliver lavet ved at en plade bliver opereret ind under huden med et smykke udenpå. (Foto: Deviantart.dom)
Dermal anchor-piercingen, her sat ind på en finger, bliver lavet ved at en plade bliver opereret ind under huden med et smykke udenpå. (Foto: Deviantart.dom)

Det er nemt at få lavet ulovlige og infektionsfarlige piercinger i Danmark. Piercinger som de såkaldte 'dermal anchors', hvor man får indsat en lille metalplade under huden med et smykke udenpå.

De særlige piercinger har Sundhedsstyrelsen forbudt i Danmark, fordi de betragtes som mindre operationer.

Alligevel var det nemt for DR Nyheder at finde frem til piercere, der laver indgrebet, blot ved at ringe anonymt som interesserede kunder.

- Du kan bare komme forbi. Så kan du få det, som du vil have det, lyder det fra en. En anden fortæller, at han laver 'dermal anchors' for 550 kr.

Risiko for infektioner
17-årige Charlotte Svendsen fik lavet sin 'dermal anchor' for et par uger siden.

- Jeg vidste egentlig godt, at de var ulovlige. Men det var jeg ligeglad med, for jeg ville bare have det lavet. Det tog kun et par minutter, og det gjorde slet ikke ondt, fortæller hun.

Men selvom det ikke gjorde ondt at få lavet piercingen, er det stadig risikofyldt.

- Der er en ret stor risiko for, at der går betændelse i det. Og sådan en betændelsestilstand under huden kan godt blive alvorlig, siger Anne Mette Dons, der er chef for tilsyn i Sundhedsstyrelsen.

Hun vil derfor nu indskærpe reglerne for de piercere, som DR Nyheder har talt med. Derefter vil man vurdere, om sagen skal overdrages til politiet.