Ændret medicin betød fyreseddel

Uudholdelige bivirkninger ved stofskiftemedicin driver patienter til ekstremer. Dem, der ikke selv kan hente i udlandet, køber medicin over nettet

Følg Sundhed

Synsforstyrrelser, hårtab, stærk kvalme, mavekramper og depression er bare nogle af de bivirkninger, stofskiftepatienter oplever, efter deres medicin er blevet tilsat nogle nye hjælpestoffer.

Pillerne hedder Eltroxin, og den ændrede version er en decideret forringelse af mulighederne for behandling, ekstrabladet.dk tidligere har beskrevet.

I alt har Lægemiddelstyrelsen modtaget nu 181 indrapporteringer, mens tallet var 47 i midten af maj.

Meld selv bivirkninger her.

Nærmest monopol
Fordi de livsvigtige piller er de eneste på det danske marked, havner patienterne i en slem klemme, for der er intet alternativ herhjemme. Det får desperate patienter til at tage til Tyskland og Sverige, hvor der er andre piller, der kan det samme som Eltroxin.

- Jeg har desværre ikke mulighed for at komme til Sverige eller Tyskland. Så jeg bestiller medicin fra Grækenland, men jeg synes, det er utrygt at spise pillerne, når jeg ikke kan forstå indlægssedlen med kyrilliske bogstaver, siger en læser til ekstrabladet.dk, der vælger utryghed frem for invaliderende bivirkninger.

Fik en fyreseddel
Efter ekstrabladet.dks artikler, er det strømmet ind med mails og telefonopkald fra frustrerede patienter, der mærker bivirkningerne på egen krop.

For en anden læser, har den ændrede medicin betydet en fyreseddel. Med den nye version af Eltroxin blev hun så syg, at hun ikke kunne passe sit arbejde som sosu-assistent, og efter to en halv måned blev hun smidt på porten.

- Ved min sidste kontrol på hospitalet, fik jeg at vide, at de ikke kunne gøre mere for mig. De havde ingen forklaring på min tilstand, og min fremtidige mulighed var nok at søge pension, skriver kvinden i en mail. Hun har efterfølgende fået det bedre med medicin fra Sverige.

Næse fra Forbrugerrådet til pilleproducent
Så sent som i denne uge langede Forbrugerrådet ud efter medicinalgiganten, GlaxoSmithKline, GSK, der producerer pillerne. Den sundhedspolitiske medarbejder mener, GSK bør få en næse.

- Selskabet har ændret så markant i hjælpestofferne, uden at informere hverken patienter eller læger ordentligt. GSK burde have været vel vidende om, at samme manøvre har givet mange patienter i New Zealand kæmpe problemer med voldsomme bivirkninger, siger Sine Jensen til ekstrabladet.dk.

Hun er godt klar over, at flere patienter valfarter til udlandet for at finde alternativ medicin, der ikke giver hukommelsestab, træthed og maveproblemer.

- Men det er kun en løsning for ressourcestærke patienter. Og jeg kan kun fraråde andre at købe medicin fra uautoriserede steder på internettet, siger Sine Jensen.

Hvis du oplever bivirkninger, så meld dem til Lægemiddelstyrelsen her

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind