Her sidder din forkølelse

Det sidder på fjernbetjeningen, på køleskabet og på vandhanen - det virus der får din næse til at løbe og halsen til kradse

Det er blandet andet ved at skifte kanal, at du kan pådrage dig en forkølelse. (Foto: Colourbox)
Det er blandet andet ved at skifte kanal, at du kan pådrage dig en forkølelse. (Foto: Colourbox)

Det er ikke kun i bussen, toget og på håndtaget til det offentlige toilet, at bakterier, der kan sende os til køjs, lever i bedste velgående! Faktisk har forskere fra University of Virginia fundet ud af, at forkølelsesvirusset rhino findes og trives mange steder i vores hjem.

Det er især på steder, som vi ofte har fat i, at virusset findes. Forskerne har blandt andet undersøgt fjernbetjeninger, håndtage til køleskabe og vandhaner - og i hele 42 procent af tilfældene sad netop rhino-virusset der og hyggede sig.

Også skyld i dansk snue
I Danmark er rhino-virusset en af de hyppigste årsager til, at vi går og snotter, hoster og hakker i løbet af efteråret og vinteren. Men at virusset findes i vores hjem er for overlæge på virologisk afdeling på Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, helt naturligt.

- Prøv at gå en tur i en vuggestue eller en børnehave - her stortrives rhino. Eller i bussen! Og det er da klart, at vi får den slags med hjem, siger han til ekstrabladet.dk.

Der er altså ingen grund til at gå amok med svamp og sæbe og vaske alle ting i dit hjem af. For hvor der er mennesker, er der bakterier og vira.

Vask hænder!
En ting, der kan mindste vira i at sprede sig, er ikke overraskende håndvask - på den ordentlige måde.

- En rigtig håndvask tager flere minutter, siger Anders Fomsgaard.

Ifølge undersøgelsen fra University of Virginia kan rhino overleve flere timer på forskellige overflader.