Her er førstehjælpen til en våd mobil

Sådan kan du genoplive din mobil, hvis den i sommerens hede er landet i poolen, bølgen den blå eller simpelthen er regnet til

Pas på med at have mobilen i lommen eller øverst i tasken, når vandet vælter ned fra oven. (Foto: Colourbox)
Pas på med at have mobilen i lommen eller øverst i tasken, når vandet vælter ned fra oven. (Foto: Colourbox)

Der er dømt sort skærm, hvis mobilen bliver udsat for vand, alt for meget varme eller fugt i det hele taget.

Skulle uheldet alligevel være ude, er der her fem gode råd til, hvordan mobilen undgår druknedøden, skriver den norske mobilside amobil.no.

1. Skynd dig at slukke telefonen
Tag omgående batteriet ud for at undgå, at mobilen kortslutter. Det er totalt forbudt at prøve at samle og tænde telefonen, før den er helt og aldeles tør indvendig.

2. Skil mobilen ad
Nu gælder det om at træffe et valg: enten dissekerer du den eller også lader du være.

Hvis du skiller den ad, vil den tørre hurtigere, og jo hurtigere den gør det, jo større er chancerne for, at den kommer til at fungere. Omvendt så mister telefonen sin garanti, når den først er blevet åbnet med en skruetrækker.

Vil du beholde garantien? Så fjern kun dæksel, batteri og SIM-kort.

Skille telefonen ad? Er det saltvand eller sukkerholdige væsker, der er havnet i mobilen, bør den faktisk skilles ad for at få alle urenheder helt væk.

3. Fordriv salt med vand
Hvis det skulle være saltvand, der har gjort kål på telefonen, må du skrue lidt ned for forventningerne. Saltvand er nemlig en god strømleder, og dermed øges risikoen for kortslutning.

Derfor hjælper det heller ikke alene at tage batteriet ud, når der er saltvand involveret. Til gengæld bør telefonen skylles forsigtigt efter med ferskvand. Det vigtigste er, at saltet bliver fjernet, fordi det ikke fordamper i tørreprocessen.

Andre væsker med brus eller sukker bør også skylles forsigtigt væk med vand eller elektronikrens.

4. Tør telefonen
For at tørre mobilen bør du varme den op lige så stille. Det kan for eksempel lade sig gøre at lægge telefonen i ovnen på en lav temperatur, som for eksempel 40 - 60 grader. Men læg den for himlens skyld ikke ind i mikroovnen! En føntørrer eller helt enkelt sollys kan måske også klare det.

SIM-kortet tager som regel ikke skade af fugt, og det kan helt enkelt reddes med en tør klud.

5. Vær tålmodig
Det er vigtigt at alle delene er helt tørre, inden de samles igen. Det er ikke nok at vente nogle timer, det kan nemlig tage helt op til to-tre døgn, før telefonen er gennemtør.

Det er også værd at huske på, at fugt- og vandskader kan ligge latent i telefonen lang tid efter en våd omgang.