Annonce:
Annonce:

For dyrt at vaccinere drenge mod kræft

Kræftvaccinen, piger får gratis, kan redde drenge fra kræft, men Sundhedsstyrelsen vil ikke give den mandlige del af befolkningen nålen

Selvom drenge også har glæde at kræftvacccinen, er det kun piger, der tilbydes den gratis. (Foto: AP/John Amis)
Selvom drenge også har glæde at kræftvacccinen, er det kun piger, der tilbydes den gratis. (Foto: AP/John Amis)
Annonce:
Følg Sundhed

Piger bliver gratis vaccineret mod livmoderhalskræft med vaccinen Gardasil, men selvom den også kan beskytte drenge mod kræft i både penis, endetarmsudmunding, svælg og mund, vil Sundhedsstyrelsen ikke give drenge samme tilbud.

Det er nemlig alt for dyrt også at tilbyde den mandlige del af befolkningen vaccinen. Det skriver 24timer.

Vaccination af kvinder en bedre forretning
Cirka 460 danskere bliver ramt af kræft i penis, endetarm, svælg eller mund. Det er ikke alle tilfælde, der skyldes HPV-virus, men en stor del gør. Alligevel mener Sundhedsstyrelsen, at kun piger skal vaccineres mod virusen.

Annonce:

- Livmoderhalskræft er den mest udbredte af de HPV-relaterede sygdomme, og sundhedsøkonomiske analyser viser, at det langt bedre kan betale sig at vaccinere piger end drenge. I øvrigt bliver de allerfleste drenge også beskyttet ved pigerens vaccination, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Sigrid Poulsen med henvisning til, at drenge ikke kan smittes af piger, som er vaccineret.

Drenge burde have samme tilbud
Det koster årligt 80 millioner kroner at tilbyde HPV-vaccinen gratis til piger, og det vil i følge Sundhedsstyrelsen koste det samme at tilbyde den til alle drenge.

Kræftens Bekæmpelse er enig med Sundhedsstyrelsen i, at det er vigtigst at vaccinere kvinder, men mener samtidig, at også mænd burde tilbydes vaccinen.

- I den idelle verden skulle drengene også tilbydes vaccinen. Ingen tvtvl om det, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holte.

Minister giver Sundhedsstyrelsen ret
Folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Lone Møller (S) var en af forslagsstillerne, da HPV-vaccinen gratis skulle tilbydes piger. Hun vil nu kæmpe for samme tilbud til drenge.

Annonce:

- Et kræfttilfælde er et for meget, hvis man kan forebygge. Al forebyggelse er bedre end helbredelse. Hvis der er dokumentation for, at vaccinen også virker på drenge, så stiller jeg forslaget hurtigst muligt, siger hun.

Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen siger til 24timer, at han støtter sig til Sundhedsstyrelsens analyser, der viser, at der ikke er grund til at vaccinere alle drenge.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: