Læger udskriver alt for dyr medicin

Det koster dig og statskassen millioner af kroner, at læger udskriver unødvendigt dyre piller

Sygesikringen spilder årligt millioner af kroner i tilskud til alt for dyr medicin. (Arkivfoto: Thomas Borberg)
Sygesikringen spilder årligt millioner af kroner i tilskud til alt for dyr medicin. (Arkivfoto: Thomas Borberg)

LÆS HELE TEMAET I AVISEN I DAG

Danske patienter og statskassen spilder millioner af kroner på dyr medicin. Det viser to undersøgelser, som i dag bliver offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

- Hvis halvdelen af den dyre medicin, vi har undersøgt, blev udskiftet med de billige og lige så gode alternativer, så kunne patienter og statskassen have sparet omkring 130 millioner kroner alene i 2010, siger Dorte Glintborg, der er farmaceut hos Institut for Rationel Farmakoterapi og medforfatter til de nye undersøgelser.

De viser, at læger og psykiatere i 2010 udskrev de dyreste typer lykkepiller til hver femte patient, uden at de først havde prøvet et billigere alternativ. Tallene viser også, at mere end halvdelen af smertepatienterne fik de klart dyreste typer stærkt smertestillende opioider som førstevalg.

Billigt men lige så godt
Ifølge IRF er det dybt problematisk, at lægerne vælger de dyre lægemidler først. Dorte Glintborg forklarer nemlig, at der findes en række langt billigere alternativer, som er lige så gode og derfor først bør prøves.

- Vi har gennemgået den forskning, der er på området, og vi har konkluderet, at escitalopram og oxycodon ikke har nogle fordele frem for de billigere alternativer, fastslår Dorte Glintborg.

Reklame påvirker
Undersøgelserne beskæftiger sig ikke med forklaringen på lægernes pengespild, men Dorte Glintborg har alligevel et bud.

- Vi ved fra flere andre undersøgelser, at markedsføring fra medicinalindustrien har indflydelse på, hvilke lægemidler der bliver brugt, forklarer Dorte Glintborg.

Hun mener desuden, at det ville være interessant at kigge på, om problematikken gør sig gældende ved flere nye dyre lægemidler.

- Denne her undersøgelse kan være relevant at lave på for eksempel udskrivningen af ny diabetesmedicin og nye antipsykotisk lægemidler, mener Dorte Glintborg.

LÆS HELE TEMAET I AVISEN I DAG