Annonce:
Annonce:

Maraton er ikke nok: Det skal være vildere

For stadig flere danskere er maraton slet ikke ekstremt nok: Det skal være vildere - og det fører til flere skader

Løbbi-løbbi-løb: For mange danskere er et maraton ikke længere vildt nok - der skal mere ekstreme boller på suppen. (Foto: Colourbox)
Løbbi-løbbi-løb: For mange danskere er et maraton ikke længere vildt nok - der skal mere ekstreme boller på suppen. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Copenhagen Maraton er vel overstået, trods mangel på drop til de i varmen segnende løbere, og de danske motionsløbere er klar til at sætte sundheden på spil i jagten på stadig vildere sportsudfordringer.

Læs:

Solrig maraton trak rekordmange på gaden

Hvor maraton-løb for år tilbage var et løb for de få, så er det i dag blot et skridt på vejen imod stadig længere distancer og hårdere udfordringer.

- Maraton er meget mere almindeligt nu end for 15-20 år siden. Som jeg oplever det, så kaster folk sig ud i flere og flere ekstreme ting for at prøve noget, som er mindre normalt, og prøve grænser af i forhold til det, som den brede mængde gør. Jeg er sikker på, at hvis alle lavede en Ironman, så var der nogle, som ville lave en dobbelt Ironman, siger fysioterapeut Christian Neergaard, som har klinikken SundSport hvor han har specialiseret sig i motions- og løbeskader.

Annonce:

Han nævner det 72 kilometer lange Swiss Alpine løb, hvor løberne spæner af sted i de højere, iltfattige luftlag, som et eksempel på det ekstreme. Det er dog stadig de færreste, som går så langt.

- Jeg ser flere og flere, som går fra maratonløb til, at nu skal de prøve en ironman. For mig virker det som om, at nu har folk løbet maraton, nu skal de prøve noget vildere, og triatlon ligger lige til højrebenet, fordi du har løbet, men samtidig får svømning og cykling oveni, siger Christian Neergaard.

Læs: Skal jeg drikke under træning? Skal jeg drikke under træning?

Handler om vilje, ikke om sundhed
Folk, som er mere glade for sofahjørnet end for løbeskoene kan godt lide at indvende, at det faktisk overhovedet ikke er sundt for kroppen at løbe en maraton.

Men det er typisk heller ikke sundhed og velvære, der er den primære drivkraft for løbere på de længere distancer.

Hos Idrættens Analyseinstitut (IDAN) har man ved i en spørgeskemaundersøgelse spurgt mere end 4000 løbere, hvad der motiverer dem til at træne.

Annonce:

- Løberen, hvis motivation er udfordringen, var den, som gennemsnitligt løb længst. Sundhedsløberen, som løber for at komme i bedre form eller få fysisk velvære, løb typisk ikke så langt, siger analytiker Peter Forsberg fra IDAN.

Se undersøgelsen her

For udfordringsløberen gælder det ikke så meget om det fysiske udbytte af træningen som i præstationen i at kunne gennemføre den.

- Når vi ser nærmere på udfordringsløberen, som er blandt de flittige maratonløbere, så indikerer undersøgelsen, at de ikke primært deltager i maratonløb for sundhedens skyld. For dem er der andre elementer på spil. Det handler for eksempel om at sætte sig et mål og overkomme det eller at kunne sige til sig selv, at man godt kan, siger Peter Forsberg til ekstrabladet.dk.

Om der er kommet flere af udfordringsløberne i de senere år, kan undersøgelsen ikke svare på, men det stigende antal tilmeldte til events som Copenhagen Maraton kunne tyde på det.

Annonce:

Risiko for overtræning
Hos SundSport dukker der stadig flere løbere og triatleter op med skader efter at have været lidt for ihærdige i deres sportsudøvning.

Mens en løbeskade typisk rammer et bestemt sted i kroppen, som knæ, skinneben eller akillessener, så er det andre farer, der truer, når man kaster sig over en Ironman.

Læs: Har du det klassiske 'løberknæ'? Har du det klassiske 'løberknæ'?

- Triatleter skal være meget opmærksomme på, at de ikke går i overtræning, hvor kroppen simpelthen bliver generelt overbelastet. Det er de ekstra udsatte for, fordi de træner forskellige dele af kroppen. Det er i jo ellers sundt og godt at gøre, men det gør også, at de kan lægge rigtig mange timers træningsbelastning oveni deres ugentlige træning, og så kan de blive overtrænede, siger Christian Neergaard.

Annonce:

Overtræning viser sig som en stigende træthed i hele kroppen, og kan ses ved, at ens præstation bliver stadig dårligere - eller i hvert fald ikke bedre - på trods af, at man træner.

Christian Neergaard mener dog, at stort set alle kan træne sig op til at gennemføre et skadesfrit maraton, hvis de tager sig tid til at træne op og lytte til kroppen undervejs. Læs her hvordan

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: