Advarsel: Kolesterol-medicin er farlig

Hukommelsestab, diabetes og muskelsmerter er blandt bivirkningerne for ældre, der får kolesterolnedsættende medicin

De amerikanske myndigheder har nu udsendt sundhedsalarm mod kolesterolsænkende medicin. Det giver en række alvorlige bivirkninger. (Foto: AP)
De amerikanske myndigheder har nu udsendt sundhedsalarm mod kolesterolsænkende medicin. Det giver en række alvorlige bivirkninger. (Foto: AP)

Medicin imod for højt kolesteroltal har så voldsomme bivirkninger, at eksperter nu forholder sig kritisk til brugen af det.

De amerikanske sundhedsmyndigheder udsendte i sidste uge en 'sundhedsalarm' mod brugen af statiner, de virksomme stoffer i kolesterolmedicinen, til folk med for højt kolesteroltal. Det skriver New York Times.

Det er statinerne, som er årsag til de alvorlige bivirkninger hos især ældre mennesker. 560.000 danskere tog kolesterolsænkende medicin i 2011.

Skader både fysik og psyke
Ifølge de amerikanske myndigheder er det første gang, det er bevist, at statiner har negativ indvirkning på psyken og kan give forvirring og hukommelsestab hos patienten.

Men også alvorlige fysiske bivirkninger som diabetes og muskelsmerter kædes sammen med medicinen. Undersøgelser har vist, at jo ældre patienten er, jo værre bivirkninger risikerer man.

Sådan bliver du 90 år

Den amerikanske kardiolog Peter Langsjön mener, at statinbehandling også kan svække hjertemusklen og forårsage hjertesvigt.

- Det sker, fordi statiner blokerer for produktionen af co-enzymet Q10, som er af afgørende betydning for produktionen af cellulær energi. Videnskabelige beviser, som er forelagt FDA, viser en markant reduktion af co-enzym Q10 hos alle patienter i statinbehandling, siger han til Helse Nyt.

Ifølge THINCS kan statiner udover de andre bivirkninger desuden være kræftfremkaldende.