Så meget yngre bliver du af plastikkirurgi

Hvis du regner med, at en ansigtsløftning kan få dig til at se ti år yngre ud, må du tro om

Der er forskel på smag og på hvornår, klienterne er glade for resultatet af en plastikoperation. Her er det Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, hertuginde af Alba, der har været under kniven. Hun er 85 år gammel. (Foto: AP)
Der er forskel på smag og på hvornår, klienterne er glade for resultatet af en plastikoperation. Her er det Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, hertuginde af Alba, der har været under kniven. Hun er 85 år gammel. (Foto: AP)

Ansigtsløftninger er det nye sort, og er du over 40, har tanken formentlig strejfet dig. Ideen er fristende; hvis man med en eftermiddag under kniven kan få sin anden ungdom og scorer unge eksemplarer af det andet køn. Men måske vokser træerne ikke ind i himlen.

Et canadisk forskerhold har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor det afsløres, hvor mange år man ud fra sit udseende kan fraregne sin reelle alder, efter man har været under kirurgens skalpel. Studiet blev i denne uge publiceret i magasinet Archives of Facial Plastic Surgery.

Læger tvinges til at sladre om kolleger

Der skal meget til
En gruppe medicinstuderende blev bedt om at vurdere alderen på 54 kvinder og seks mænd - alle i alderen 45-72 år, og alle havde de fået plastikoperationer i ansigtet. De studerende så på før-og-efter-billeder, vurderingerne af de opererede lød på mellem seks og otte års foryngelse. Jo flere operationer, jo yngre så personerne ud, viste de studerendes vurderinger.

Dr. Nitin Chauhan, er læge på Toronto Universitet og manden bag undersøgelsen. Han mener, at han med den nye viden har givet klienterne en viden, de længe har efterspurgt. Flere af hans plastikkirurg-kolleger er enige og hilser undersøgelsen velkommen.

- Det er godt at kunne give et objektivt svar, når klienterne spørger. Mange vil gerne have konkrete tal på, hvor meget yngre, de vil komme til at se ud efter en operation. Jo klarere svar, du kan give, jo nemmere bliver det at beslutte sig for, om man vil opereres eller ej, siger kirurgen Dr. Chauhan.

Smuk og slank på statens regning

Forvent ikke for meget
Han ser ikke resultaterne som et salgsargument - snarere tværtimod. Han mener, at undersøgelsen kan vise folk, at de ikke skal forvente alt for meget, når de lægger sig under kniven.

- Vi kan jo ikke skabe mirakler, men det tror folk. Vi får besøg af mange 60-årige, der gerne vil ligne en 40-årige. Det her vil give dem et mere realistisk forhold til, hvad vi kan tilbyde dem, siger han.

Transvestitlæge vansirede mit ansigt

Forskerne bag undersøgelsen erkender, at alder kun er et af de mange kriterier for, hvad folk ønsker af en plastikoperation. At se mindre træt ud, mindre stresset og mindre rynket.