Kræftpatienter behandles for længe

Lægerne er bange for at snakke om død, og derfor bliver de ved med at behandle patienter, som ikke kan helbredes

Det er let og hurtigt for lægen at bestille en ny CT-scanning, men en samtale med  patienten om at stoppe behandlingen er svær og tager tid. (Foto: Colourbox)
Det er let og hurtigt for lægen at bestille en ny CT-scanning, men en samtale med patienten om at stoppe behandlingen er svær og tager tid. (Foto: Colourbox)

De danske kræftpatienter bliver behandlet for længe, fordi lægerne i dag ikke er gode nok til at tage den svære samtale med patienterne, hvor behandlingen stoppes.

Og det er ikke rimeligt, mener tidligere overlæge på onkologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Torben Palshof.

- Der er en lang række situationer, hvor det at tage stilling til en behandling, skubbes videre til den næste ved at give en behandling eller scanning mere, siger Torben Palshof.

Lettest at fortsætte behandling
Den kritik står han ikke alene med. Bodil Jespersen er leder af Det Palliative Team, der til dagligt tager sig af døende kræftpatienter. Hun oplever også, at lægerne undgår samtalen.

- Det tager jo kun 10 minutter at ordinere en ny CT-scanning og en ny serie kemoterapi, men det tager måske en time eller to timer at tale med patienten og de pårørende om, at nu er der ikke mere behandling, og nu er det et andet fokus, der skal sættes, og hvordan bliver den tid, siger Bodil Jespersen.

Fars nye lever var fyldt med kræft

Patienter ønsker ikke behandling
Torben Palshof mener, problemet ligger i, at lægerne fokuserer på behandling indtil alle muligheder er udtømte.

- Vi tror simpelthen, at patienten ønsker behandling for enhver pris, og det gør de ikke, siger Torben Palshof.

Men den kritik afviser Morten Ladekarl, overlæge på onkologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Det er en af vores kerneydelser at vurdere kræftpatienter og vurdere, hvornår vi skal standse en kræftbehandling. Og det mener jeg vi er gode til, siger Morten Ladekarl.