4000 timer brugte ansatte på Hvidovre Hospital på at netsurfe på en måned. Det kunne Ekstra Bladet med afsæt i en intern undersøgelse fra oktober afsløre i begyndelsen af december.
Læs også: Hospitalsansatte bruger 1100 timer på Facebook
Halvt forbrug
Men nu tyder meget på, at hospitalets medarbejdere har skåret ned på trangen til at tjekke Facebook, spejde efter kæreste på dating.dk og i øvrigt bruge tid på ikke-arbejdsrelavante sider i arbejdstiden.
- Vi er nede på det halve forbrug nu, og så går det jo i den rigtige retning, fortæller Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital, til Computerworld.
Læs også: Vi sidder ikke klistret til skærmen
Hospitalsledelsen ved ikke, om netsurferiet er gået udover arbejdspligterne, men det tidligere høje internetforbrug i den grad har været med til at presse Hvidovre Hospitals i forvejen ustabile internetforbindelse.
Men Torben Mogensen mener, at det langt fra er alle, der bruger arbejdstiden på for eksempel Facebook:
- Vi har ikke tal på, hvem der konkret har været inde på de sider, eller på hvilket tidspunkt af døgnet, som medarbejderne har besøgt hjemmesiderne. Det vigtigste er dog, at vi nu har talt sammen om at få nedbragt tallene.
Går ud over patienter
Da Ekstra Bladet første dag i julemåneden kunne fortælle om den heftige internettrafik på hospitalet, der svarer til, at 24 af hospitalets 3400 fuldtidsansatte bruger al deres arbejdstid på ligegyldig internet-surfing, var både medarbejdere og ledelse chokerede:
- Internettet har det med at klæbe folk til skærmen, og pludselig er der gået to timer. Derfor er der også risiko for, at det store internetforbrug stjæler tiden fra patienterne, sagde ledende overlæge på medicinsk enhed Anders Gotfredsen til Ekstra Bladet tallene for personalets internetforbrug.
Ledelse: For meget Facebook
Læs også: Her er siderne, som lægerne besøger
Uanset hvem, der har surfet, erkender Torben Mogensen overfor Computerworld, at der er blevet brugt for mange timer på især sites som Facebook og Dating.dk. Derfor har hospitalsledelsen i onsdag haft fat i medarbejderudvalget for at tale om problemerne.
Ledelsen har dog ikke ønsket at hænge medarbejderne ud eller irettesætte dem med en løftet pegefinger. Der er ingen planer om, at de tidsrøvende sider bliver lukket for at køle de rødglødende internetkabler ned.
- Vi vil ikke lukke for nogen hjemmesider, men vi skal have en kultur, hvor medarbejderne bruger det fornuftigt. Det er jo helt i orden at bruge den slags i sine pauser, siger Torben Mogensen.
Der skal også laves mobilregler
Og noget tyder altså på, at de hospitalsansatte selv har fundet et mere balanceret net-forbrug.
Ifølge Torben Mogensen har debatten om internetforbruget ført til øget selvdisciplin og interkollegial hjælpsomhed, som skal munde ud i fælles retningslinjer for brugen af sociale medier:
- Dette er nogenlunde samme problemstilling, som dengang vi indførte spiritusforbud til medarbejderne i midten af 1980'erne. Dengang følte en masse medarbejdere sig ramt, når de ikke længere kunne få en øl til frokosten. Der er nogen måske, der ikke helt kan styre deres Facebook-forbrug, og derfor opstiller vi nogle etiske retningslinjer, siger vicedirektøren og tilføjer, at medarbejdernes brug af mobiltelefon skal drøftes.