Danskerne er ofte selv skyld i, hvis de ender i sengen med en ond mavevirus efter en julefrokost.
Ifølge Fødevarestyrelsen er den største årsag til sygdomsudbrud i julemåneden nemlig spisegæsten selv.
For Mens der er faste regler for kokke og tjenere, så tænker de spisende gæster ikke altid over deres egen hygiejne ved julebuffeten.
Det betyder blandt andet gode muligheder for at sprede norovirus, som kan give en ond omgang roskildesyge.
LÆS: Julebuffeten smitter
Lægger en klat virus
Derfor lyder rådet nu fra Fødevarestyrelsen, at man ikke skal troppe op til en julebuffet, hvis man lige har rejst sig fra en omgang maveonde, og at man skal lade være med at fiske bestikket op fra fadet, hvis det er faldet ned i maden:
- Den mest almindelige smittevej er, at bestikket, som man tager maden på julebordet med, er røget ned i madfadet, og så fisker man den op med fingrene. Men hvis man f.eks. selv lige har været syg, så lægger man en klat norovirus, som alle der tager fra samme fad får over på deres tallerken, siger Morten Lisby, der er udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen.
Han understreger, at man kan smitte med virus to dage efter, at man selv har haft symptomer på 'Roskildesyge.'