Annonce:
Annonce:

Gravide proppet med livsfarlige lykkepiller

Læger blev ikke advaret: Eksplosion i forbruget af anti-depressiv medicin til vordende mødre

6370 gravide danske kvinder har fra 2007 til 2010 fået den antidepressive medicin SSRI, også kaldet lykkepiller.  (Foto: Colourbox)
6370 gravide danske kvinder har fra 2007 til 2010 fået den antidepressive medicin SSRI, også kaldet lykkepiller. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Landets læger blev ikke advaret om, at der havde været fire dødsfald og andre alvorlige bivirkninger ved gravides brug af lykkepiller.

Det afslørede Ekstra Bladet tidligere på året, og nu viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen, at det har haft store konsekvenser.

Forbruget er nemlig eksploderet, selv om lægerne skal vise den allerstørste omhu, når de udskriver medicinen. I 2010 fik 1881 gravide således lykkepiller under graviditeten, hvilket er en stigning på 36 procent siden 2007.

I hele perioden fik 6370 gravide de livsfarlige piller, men det var først i april i år, at lægernes opslagsværk promedicin.dk tilføjede, at der har været dødsfald hos nyfødte børn.

Annonce:

Læs også: Ansvarlig læge: Det er ikke godt nok

Det på trods af, at promedicin.dk blandt andet i begyndelsen af 2010 blev bedt om at oplyse om det af Lægemiddelstyrelsen.

Alene i 2010, hvor lægerne skulle have været advaret i deres eget opslagsværk, fik 279 flere gravide lykkepiller end året før.

Og en del af de gravide havde ikke fået medicinen, hvis lægerne havde fået information om dødsfaldene, vurderer Henrik Dibbern, der er formand for De Praktiserende Lægers Organisation.

Annonce:

Læs også: Heidis lille søn døde

– Det er klart, at når vi hører om medicin, der kan slå folk ihjel, så øger det vores respekt for, hvornår vi skal anvende den.

– Men det er naturligvis svært at sætte præcise tal på, siger han.

Dibbern forventer, at der nu vil ske en opbremsning i forbruget, efter at dødsfaldene er kommet frem.

I Lægemiddelstyrelsen mener overlæge Steffen Thirstrup, der er chef for lægemiddelgodkendelse, at det stigende forbrug bør få de praktiserende læger til at tænke sig godt om.

– Det rejser jo et spørgsmål om, hvorvidt lægerne hver gang har vurderet, om det nu også er relevant at sætte en gravid i behandling – og kun gør det, når det er absolut nødvendigt, siger han.

Uholdbart
Steffen Thirstrup erkender samtidig, at det ikke er holdbart for de gravide, at Lægemiddelstyrelsens meldinger om dødsfald og alvorlige bivirkninger ikke bliver fulgt op af lægernes eget opslagsværk promedicin.dk:

– Vi skal være skarpere til at følge den informationsaftale, vi har med promedicin, så der ikke går så lang tid, før informationen kommer ud, siger han.

Folketingets Sundhedsudvalg diskuterer, hvorvidt lægernes opslagsværk skal være offentligt. I dag ejes det af Lægemiddelindustriforeningen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: