Ny skandale på handicaphjem i Holbæk

Udviklingshæmmede udsat for alvorlige svigt på kommunalt bosted. Ikke styr på hygiejne, medicinering og magtanvendelse. Nu er ledelsen fyret

Her på Abildgården, er bostedets stærkt udviklingshæmmede mennesker ifølge kommunens tilsyn igennem længere tid blevet udsat for alvorlige svigt. (Foto: Google Maps)
Her på Abildgården, er bostedets stærkt udviklingshæmmede mennesker ifølge kommunens tilsyn igennem længere tid blevet udsat for alvorlige svigt. (Foto: Google Maps)

12 svært udviklingshæmmede borgere har igennem længere tid været udsat for umenneskelige svigt på deres bosted, Abildgården i Holbæk. Kommunen har øjeblikkeligt fyret ledelsen af Abildgården, efter tilsynsrapport afslører alvorlige svigt overfor de handicappede beboere.

Pårørende ikke inddraget
Ifølge Holbæk Kommunes hjemmeside, er bostedets håndteringen af kost, medicinering og hygiejne er kritisabel.

Beboernes kørestole og andre hjælpemidler er beskidte, og det er tilfældigt hvad der bliver gjort rent, hvornår, og hvem, der har ansvaret.

I tilsynsrapporten lyder det blandt andet: 'Det er oplyst, at under halvdelen af medarbejderne har medicinkursus. Medarbejdere uden medicinkursus medvirker angiveligt i medicin administration'.

Ikke første skandale i Holbæk
Ifølge Nordvestnyt er der heller ikke ordentlig dokumentation for episoder med magtanvendelse over for beboerne på Abildgården. Regler for indberetning og inddragelse af pårørende er ikke fulgt.

Så sent som i august kunne Ekstra Bladet afsløre omfattende svigt i et andet af Holbæk Kommunes kommunale tilbud, Skarridsøhjemmet i Jyderup.

Læs: Afsløring: Udviklingshæmmede efterlades i tis og afføring

Handleplan for oprydning
Onsdag holdt socialchefen og områdelederen et møde med de pårørende på Abildgården, hvor tilsynsrapporten og de videre tiltag blev gennemgået.

- Jeg kan nu konstatere, at det er et meget problematisk billede, som viser sig. Ikke mindst dokumenterer tilsynsrapporten ledelsesmæssige svigt af en sådan karakter, at den hidtige ledelse øjeblikkeligt er blevet skiftet ud og erstattet med en ny. Og jeg kan garantere, at der vil blive handlet på samtlige påbud i tilsynsrapporten. Der foreligger således allerede nu en handleplan for den videre oprydning. For det er afgørende, at beboere og pårørende kan føle sig trygge ved Abildgården, siger socialchef i Holbæk Kommune, Jan Christensen, i en pressemeddelelse på kommunens hjemmeside.

Læs også: Efter svigt-historier: Nu bliver Skarridsøhjemmet undersøgt

Beboergruppen på Abildgården består ifølge Holbæk Kommunes hjemmeside af fem kvinder og syv mænd, der er 18 - 59 år gamle.

ekstrabladet.dk følger sagen...

Ved du noget om skandalen på Abildgården, så send mms (det koster alm. sms-takst) eller sms 1224 eller mail til 1224@eb.dk.