H&M giver efter for Greenpeace-pres

Megakæden lover at fjerne giftige kemikalier fra deres tøjproduktion inden 2020, efter kampagne-pres fra Greenpeace

Det skal være slut med giftige stoffer i H&M's rober, lover kæden. (Foto: AP/Jessica Gow)
Det skal være slut med giftige stoffer i H&M's rober, lover kæden. (Foto: AP/Jessica Gow)

Giftige kemikalier skal udfases af tøjproduktionen i H&M inden 2020, lover tekstilgiganten, efter Greenpeace har kørt en længere kampagne om giftig kemi i tøjproduktionen.

- Vi er meget imponerede og glade for, at ledelsen i H&M har taget denne beslutning. Som en af verdens største forhandlere af tøj er H&M en meget vigtig spiller, som kan være med at trække hele tekstil-industrien væk fra brugen af farlige kemikalier. På miljøområdet har H&M nu genindtaget sin plads som en af de allerbedste i modebranchen, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace.

Tjekker leverandører i Kina
H&M har med aftalen også forpligtet sig til at sikre, at deres underleverandører offentliggør, hvilke farlige kemikalier der udledes fra de fabrikker, hvor tøjet bliver produceret, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- I et land som Kina, hvor folk bor rundt om fabrikkerne uden at vide, hvad der flyder i deres floder, er dette begyndelsen på noget virkelig vigtigt. Lokale samfund får et helt nyt værktøj i kampen mod ødelæggelsen af deres samfund, siger Erik Albertsen.

LÆS: Nyt tøj er fyldt med gift

Repræsentanter fra H&M og Greenpeace mødtes i fredags, efter at miljøorganisationens aktivister i ugens løb havde opfordret tøjkæden til at stoppe med at bruge farlige kemikalier i deres tøjproduktion. Det budskab blev sendt ved at sætte klistermærker med teksten 'Detox vores vand' på vinduerne i H&M-butikker rundt om i verden, skriver miljøorganisationen.

H&M er det fjerde større tøjfirma, der har lovet at udfase farlig kemi. Adidas, Nike og Puma har også lovet at droppe giftstofferne inden 2020.