Ryger forlanger 57.000 af House of Prince

Dom over tobaksproducent skal føre til forbud mod tilsætningsstoffer i cigaretter, siger advokat

Det er sundhedspolitik mere end penge, der ligger til grund for søgsmålet mod House of Prince, som en dansk Prince-ryger har anlagt i den første retssag herhjemme af den slag.

Det siger Anker Laden-Andersen, som er advokat for den 58-årige fynbo, Allan Lykke Jensen, der kræver 57.000 kroner af tobaksproducenten.

Beløbet er milevidt fra de store millionbeløb i dollar, som er tilkendt amerikanske rygere i flere lignende sager i USA.

- Det vigtige for min klient er ikke beløbet, men at en dom kan blive en øjenåbner for myndighederne, så de forstår, at der skulle være grebet ind over for tobaksindustrien, siger Anker Laden-Andersen.

- Og så vi får en lov, der forbyder tilsætningsstoffer i tobak, der øger afhængigheden, siger Anker Laden-Andersen.

Allan Lykke Jensen har i dag dårligt blodomløb med ben- og potensbesvær til følge, og han har tre gange fået en bypassoperation, ligesom han har fået diabetes, oplyser hans advokat

I Norge har en anden ryger tabt et lignende søgsmål, der gik på, at sagsøgere ikke var oplyst om, at rygning var farligt i sig selv.

Det danske søgsmål går på, at House of Prince skal have forbrudt sig mod loven om produktansvar ved at vildlede om og holde oplysninger tilbage om, hvor afhængig folk risikerer at blive af at ryge cigaretter.

Folk inhalerer mere tjære og nikotin, end de lovfastsatte mængdeangivelser på cigaretpakkerne giver indtryk af, fordi producenten perforerer cigaretfiltrene, lyder påstanden.

Og hemmeligholdte tilsætningsstoffer forstærker nikotinoptaget og øger afhængigheden mere, end forbrugerne selv har mulighed for at vurderes ud fra cigaretpakningernes angivelser af mængden, mener sagsøgerne.

Skandinavisk Holding - tidligere Skandinavisk Tobakskompagni - afviser anklagerne og regner med at vinde sagen, siger den administrerende direktør Claus Bagger.

Sagen starter i Østre Landsret 30. september og ventes afsluttet 14. oktober.