Annonce:
Annonce:

Katteparasit spredes mest gennem råt kød

Der er større risiko for at blive smittet med katteparasitter gennem håndtering af råt kød end ved at have kat

Kattes efterladenskaber kan indeholde umodnede ægceller fra parasitter, der kan leve i overfladevand i op til et år. Derfor er det en god idé at vaske hænderne grundigt efter en tur i haven. (Foto: Colourbox)
Kattes efterladenskaber kan indeholde umodnede ægceller fra parasitter, der kan leve i overfladevand i op til et år. Derfor er det en god idé at vaske hænderne grundigt efter en tur i haven. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Efter en artikel tidligere i dag på ekstrabladet.dk om katte, parasitter og hjernekræft har flere kattevenner meldt sig på banen.

Læs også: Katte kædet sammen med hjernekræft

Katte betyder nemlig ikke i sig selv en øget risiko for smitte med parasitten Toxoplasma gondii, der giver anledning til haresyge. En sygdom der kan være risikabel for gravide, da det i værste fald kan give fostret hjerneskade eller gøre det blindt. Parasitten sættes også i forbindelse med skizofreni, adfærdsforstyrrelser og hjernesvulster.

Katte bliver smittet ved at spise inficerede fugle, mus eller andre smådyr. Parasitten kommer ud af værtsdyret gennem dets afføring, og smitten ender derfor i kattebakken, sandkassen, urtehaven eller blomsterbedet.

Annonce:

Tøm bakken hver dag
Når en kat har fået parasitten, udskiller den i sine ekskrementer op til 10 millioner af parasittens umodne ægceller over fjorten dage. De umodne ægceller er meget modstandsdygtige og bliver smittefarlige 1-5 dage efter at have forladt kattens tarmsystem, og de kan leve videre i overfladevand op til et år. Derfor kan kontakt med jord og vand udgøre en større smitterisiko end kontakt med katte, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

Men den største smittekilde herhjemme er vævscyster i kød og organer fra dyr smittet med Toxoplasma. Særligt er svin, lam og vildt smittede, mens okser og kyllinger i mindre grad er smittebærere. Parasitterne dør, når kødet bliver varmet op til mere end 66 grader i tre minutter og ved nedfrysning til under 20 minusgrader.

Studier har vist en øget forekomst af antistoffer mod toxoplasmose hos arbejdere på slagterier, hos landarbejdere, dyrlæger og hos personer, der har med pelsning af dyr at gøre.

Læs også mere om parasitten på dyrlægeforeningens hjemmeside.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

Beskyt dig selv mod smitte:

- lad om muligt andre skifte kattebakken eller tag handsker på, mens du gør det og vask hænder bagefter.

- skift kattebakken dagligt. Umodne ægceller, oocyster, udskilt med kattens afføring kan først smitte efter 1-5 dage efter udskillelse.

- tag handsker på, når du er i haven og vask hænder bagefter.

- overdæk sandkassen.

- lad være med at anskaffe en ny kat, mens du er gravid.

- undgå kontakt med hjemløse katte, specielt killinger. Yngre katte udskiller hyppigere oocyster end ældre.

- undgå at spise utilstrækkeligt varmebehandlet kød og undgå krydssmitte mellem råt kød og andre fødevarer under tilberedning. Frysning af kød i nogle dage er desuden en effektiv metode til at reducere risikoen for smitte, da vævscysterne ikke tåler frysning ret godt.

- vask frugt og grønt grundigt inden indtagelse, specielt hvis de indtages rå.

- pas på med indtagelse af drikkevand i andre lande, specielt udviklingslande.

Beskyt din kat mod smitte:

- giv ikke katten råt kød.

- brug eventuelt tørfoder eller dåsemad.

- hold katten indendørs, så den ikke tager vilde fugle, mus og lignende.

Kilde: Den Danske Dyrlægeforening

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: