Efter en artikel tidligere i dag på ekstrabladet.dk om katte, parasitter og hjernekræft har flere kattevenner meldt sig på banen.
Læs også: Katte kædet sammen med hjernekræft
Katte betyder nemlig ikke i sig selv en øget risiko for smitte med parasitten Toxoplasma gondii, der giver anledning til haresyge. En sygdom der kan være risikabel for gravide, da det i værste fald kan give fostret hjerneskade eller gøre det blindt. Parasitten sættes også i forbindelse med skizofreni, adfærdsforstyrrelser og hjernesvulster.
Katte bliver smittet ved at spise inficerede fugle, mus eller andre smådyr. Parasitten kommer ud af værtsdyret gennem dets afføring, og smitten ender derfor i kattebakken, sandkassen, urtehaven eller blomsterbedet.
Tøm bakken hver dag
Når en kat har fået parasitten, udskiller den i sine ekskrementer op til 10 millioner af parasittens umodne ægceller over fjorten dage. De umodne ægceller er meget modstandsdygtige og bliver smittefarlige 1-5 dage efter at have forladt kattens tarmsystem, og de kan leve videre i overfladevand op til et år. Derfor kan kontakt med jord og vand udgøre en større smitterisiko end kontakt med katte, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.
Men den største smittekilde herhjemme er vævscyster i kød og organer fra dyr smittet med Toxoplasma. Særligt er svin, lam og vildt smittede, mens okser og kyllinger i mindre grad er smittebærere. Parasitterne dør, når kødet bliver varmet op til mere end 66 grader i tre minutter og ved nedfrysning til under 20 minusgrader.
Studier har vist en øget forekomst af antistoffer mod toxoplasmose hos arbejdere på slagterier, hos landarbejdere, dyrlæger og hos personer, der har med pelsning af dyr at gøre.
Læs også mere om parasitten på dyrlægeforeningens hjemmeside.