Annonce:
Annonce:

Oversvømmelse kan sprede smitte

Boligejere, som har soppet rundt i deres oversvømmede kælder i weekenden, skal være opmærksomme på sygdomsrisiko

Det kan give alvorlige sygdomme at bade i kloakvand, sådan som københavnerne gjorde i weekenden. (Foto: Privatfoto)
Det kan give alvorlige sygdomme at bade i kloakvand, sådan som københavnerne gjorde i weekenden. (Foto: Privatfoto)
Annonce:
Følg Sundhed

De kommende par uger kan Danmark komme til at se flere tilfælde af sygdom, der normalt kun truer dem, der jævnligt besøger byens kloakker. Weekendens skybrud og efterfølgende oversvømmelser har nemlig bragt mindre behagelige ting op til overfladen.

- Man skal ikke være blind for, at det altså er kloakvand og ikke regnvand, som vi har fået op på gaderne og i kældrene. Man skal være opmærksom på, at vandet kan indeholde smittekim, både bakterier og virus, siger rottekonsulent i By- og Landskabsstyrelsen, Peter Weile.

Blandt de ubehagelige sygdomme, der kan gemme sig i vandet, er Weils sygdom eller leptospirose, der forårsages af en rottebåren bakterie. Det er en alvorlig sygdom, der kan give nyresvigt og være dødelig.

Læs: Telefonerne gløder hos forsikringsselskaberne

Annonce:

Smitter gennem rottetis
En stor del af de danske rotter bærer bakterien, som giver Weils sygdom. Kloakvand, som er blandet op med rent regnvand, som det, der har lagt dele af København under vand, giver bakterierne ideelle livsbetingelser.

- Hvis min kælder var oversvømmet, så ville jeg selv under ingen omstændigheder gå derned uden gummistøvler og handsker. Selvfølgelig skal vi ikke male fanden på væggen, men det er en sygdom, som vi i branchen tager meget alvorligt, for den slår folk ihjel, hvis ikke man er opmærksom på symptomerne, siger Peter Weile.

Leptospirose bliver spredt af en spiralformet bakterie, som lever i rottens nyre og udskilles med rottens tis. Bakterierne trænger ind i blodbanerne igennem huden, hvis huden er opblødt efter at have været i vandet i lidt tid. Bakterierne kan også komme ind, hvis man får kloakvandet i næsen eller øjnene.

Læs: Politisk strid om kloakker

Annonce:

Hold øje med influenzasymoptomer
Er man smittet med leptospirose, vil man begynde at få symptomer en til to uger efter smitten. Symptomerne minder i begyndelsen om influenza med feber, kulderystelser, hovedpine og ømhed i kroppen. Bliver den ikke behandlet, kan situationene blive meget alvorlig, med gulsot og nyresvigt.

- Så hvis du har gået rundt i bare tæer og vand til knæene og gjort rent i din kælder, og du efterfølgende får symptomer, som minder om influenza, så skal du være opmærksom på det og komme i behandling, siger Peter Weile.

Han vurderer, at vi kommer til at se et højere antal tilfælde af leptospirose i den kommende tid, som følge af regnskyllet.

Læs: Regnen gav massedød i kloakkerne

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: