Her er den bedste solcreme

Vælg den rigtige solcreme til hele familien, og blive fri for allergifremkaldende stoffer. Se test af de bedste - og værste - solcremer her

Der var både bilige og dyre solcremer imellem de bedste valg i IMS' test. (Foto: Forbrugerkemi.dk)
Der var både bilige og dyre solcremer imellem de bedste valg i IMS' test. (Foto: Forbrugerkemi.dk)

Vil du smøre familien ind i solcreme, når pinsesolen i weekenden stråler ned over Danmark, så se dig godt for inden du vælger.

En stor del af solcremerne indeholder nemlig allergifremkaldende stoffer og/eller miljøskadelige stoffer, viser en test fra Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS). IMS testede solcremer med en faktor på mellem 15 og 25, hvilket ifølge dem er et passende niveau af beskyttelse for alle i familien.

I alt seks solcremer blev bedømt som gode valg af centeret - mens 26 dumpede på grund af indhold af allergifremkaldende og/eller miljøskadelige stoffer.

Se hele testen af familiesolcreme her.

Giver børnene allergi
De 26 solcremer, som ikke er kommet ud som gode valg, indeholder allergifremkaldende stoffer. I 17 af disse solcremer er det parfume, som kan fremkalde allergi, mens andre allergifremkaldende stoffer gemmer sig i 22 af cremerne.

- Octocrylene er et UV-filter og findes i 19 af produkterne. Stoffet gav sidste år flere børn allergi, og derfor anser vi stoffet som problematisk i en test af solcremer til hele familien, siger Rikke Bille fra IMS.

Stoffet octycrylene er ikke klassificeret som allergifremkaldende, fordi det stadig er til debat, om det udgør en særlig allergirisiko for børn, oplyser IMS.

Læs: Hudkræft dræber flere og flere

Slut med parabener
Kun tre af produkterne indeholde de udskældte parabener, som mistænkes for at give kræft. I stedet for er produkterne blevet tilsat andre ting for at kunne holde sig - og der er flere problematiske stoffer imellem, skriver IMS.

- Alle de solcremer, vi har udvalgt til denne test, giver udtryk af, at de kan bruges af hele familien. Men når vi sammenligner med vores test af solcremer til børn, ser det alligevel ud til, at producenterne gør sig mere umage med at undgå problematiske stoffer, når det gælder produkter, som henvender sig direkte til børn, siger Rikke Bille.

Er man på udkig efter solcreme til familiens mindste, har IMS også lavet en test specielt af solcreme til børn. Læs testen af børnesolcreme her.