Mere hashmedicin til de syge

Sclerosepatienter kan nu få en mundspray med cannabis til at lindre deres spasmer. Det har indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) besluttet

Mundsprayen Sativex bliver blandt andet lavet af ekstrakt fra cannabis planten. Den er kun godkendt til sclerosepatienter. (Foto: Colourbox)
Mundsprayen Sativex bliver blandt andet lavet af ekstrakt fra cannabis planten. Den er kun godkendt til sclerosepatienter. (Foto: Colourbox)

Det har længe været kendt at hash kan hjælpe scleroseramte med at slappe af, når de får deres anfald af muskelkramper. Men nu behøver patienterne ikke længere tage ud på Christiania for at få sig en beroligende joint

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har nemlig ændret bekendtgørelsen for euforiserende stoffer for at gøre plads til cannabisprodukter på medicinmarkedet. Første produkt på hylden er Sativex. En mundspray med cannabis til sclerosepatienter.

- Jeg kan forstå på Lægemiddelstyrelsen, at Sativex kan hjælpe patienter med multipel sclerose (den mest almindelige form for sclerose red.), som ikke har gavn af andre sclerose-lægemidler. Så skal vi ikke lade stive bureaukratiske regler stå i vejen for, at denne patientgruppe kan få en behandling, der kan hjælpe. Derfor vil jeg nu ændre bekendtgørelsen om euforiserende stoffer, så ekstrakter af cannabis fremover kan anvendes i medicinsk øjemed, dvs. efter lægelig ordination, siger Bertel Haarder (V).

Et rent produkt
Inden den nye bekendtgørelse trådte i kraft måtte medicinal produkter i Danmark ikke indeholde cannabis ekstrakt. Kun hvis lægemiddelstyrelsen lavede en konkret tilladelse kunne det lade sig gøre.

Hos Lægemiddelstyrelsen har man derfor været opmærksomme på, at patienterne søgte mod det ulovlige cannabismarked for at få beroligende produkter i form af hash. Det var dog ikke udelukkende derfor, at Sativex blev godkendt.

- Det er jo en blanding af nye tider og bedre dokumentation af virkningen af produkter med cannabis. Men det er selvfølgelig hensigtmæssigt, at at folk får et lægemiddel i stedet for at gøre noget kriminelt. Her ved de, hvad de får. Det gør de ikke ude på staden, siger Steffen Thirstrup, der er overlæge i Lægemiddelstyrelsens godkendelse.

Frygter ikke misbrug
Lovliggørelsen af Sativex får dog ikke Lægemiddelstyrelsen til at frygte, at det vil blive misbrugt. De har forsøgt at begrænse et muligt overforbrug eller misbrug ved at gøre produktet kopieringspligtigt. Det betyder, at de kan holde øje med, hvor meget hver læge bruger.

- Man skal selvfølgelig veje chancerne for misbrug mod effekten af produktet. Så her skal det ikke skade patienterne. Sådan er det jo også med morfin. Det er gadenarkomanerne også meget interesseret i, siger Steffen Thirstrup.

0 kommentarer
Vis kommentarer