VTEC-epidemien er ovre

Meget tyder på, at forløbet med udbruddet af tarmbakterien VTEC er ovre siden første danske tilfælde i maj

Statens Serum Institut (SSI) forventer, at udbredelsen af den farlige VTEC-tarmbakterie blandt danskerne er ovre. Der er ikke konstateret nye tilfælde over de seneste dage, hvor i alt 20 danskere er ramt og 8 har nyresvigt.

*Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland og kostede to ældre og en ung kvinde livet. Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

* Den 26. maj melder Aarhus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

* Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

* Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

* Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

* Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

* Samme dag mistænkes en fynsk agurkeproducent for at have inficerede agurker, og SSI advarer mod at spise danske agurker. 31. maj frikendes producenten, og advarslen ophæves.

* Den 1. juni bliver de spanske agurker frikendt for smitten, og Fødevarestyrelsen ophæver sin advarsel mod de spanske agurker.

* Den 2. juni indfører Rusland et forbud mod alle grøntsager fra EU. Forbuddet ophæves den 10. juni under visse forudsætninger.

* Den 5. juni flytter de tyske myndigheder mistanken til smittekilden fra agurker til bønnespirer fra en bestemt tysk virksomhed.

* Testresultater giver dog ikke den ønskede bekræftelse, men 10. juni ophæver de tyske myndigheder advarslen mod agurker, tomat og salat og siger, at det er meget sandsynligt, at det er bønnespirer, der er smittekilden.

* Den 7. juni beslutter EU at afsætte 150 millioner euro (1,2 milliarder kroner) til frugt- og grøntavlere, der har mistet indtjening på grund af VTEC. Siden hæves beløbet til 210 millioner euro (1,5 milliarder kroner).

* Salget af grøntsager i Danmark styrtdykker i løbet af krisen, og det får den 8. juni Fødevarestyrelsen til at opfordre danskerne til igen at spise frugt og grønt.

* Den 10. juni ophæver Fødevarestyrelsen den danske advarsel mod at spise rå agurk, tomat og bladsalat fra Tyskland.

* Den 10. juni er 29 tyskere og en svensker døde af VTEC-bakterien.

0 kommentarer
Vis kommentarer