Der er ingen grund til mobilpanik

Kræftens Bekæmpelse anbefaler fortsat at bruge håndfri sæt til mobiltelefoner efter nye oplysninger.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Selv om risikoen for at få kræft af at tale i mobiltelefon stadig ikke kan udelukkes helt, så er der ingen grund til at gå i panik.

Sådan lyder meldingen fra Kræftens Bekæmpelse, efter at IARC, der er afdelingen for kræftforskning hos Verdenssundhedsorganisationen WHO, har kategoriseret brugen af mobiltelefoner og andre former for trådløs kommunikation som "muligvis er kræftfremkaldende for mennesker".

- Meldingen ligger fuldstændig i tråd med det, vi tidligere har sagt, nemlig at mobiltelefoner muligvis er kræftfremkaldende, og derfor skal man omgås dem med forsigtighed, siger overlæge Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse.

En international gruppe af 31 eksperter har i otte dage gennemgået al relevant forskning om sammenhængen mellem den type elektromagnetisk stråling, der kommer fra for eksempel mobiltelefoner, anden trådløs kommunikation, tv- og radiosignaler, radar og mikrobølgeovne.

Tirsdag aften nåede eksperterne frem til, at mobiltelefoni skal klassificeres i gruppe 2B - muligvis kræftfremkaldende for mennesker, men samtidig mener eksperterne, at der er brug for mere forskning på området.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor stadig, at børn, unge og voksne bør benytte sig af håndfrie sæt, og mobiltelefonen bør kun bruges til nødvendige samtaler.

- Den udmelding er der ingen grund til at ændre på, siger Christoffer Johansen.

Der er nye, store undersøgelser på vej - blandt andet fra Kræftens Bekæmpelse - om både voksnes og børns brug af mobiltelefoner, oplyser Jørgen H. Olsen, leder af institut for Epidemiologisk Kræftforskning ved Kræftens Bekæmpelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer