66 danskere smittet med ny bakterievariant

Danske forskere har fundet en ukendt variant af en frygtet MRSA-bakterie. Kuren mod smitten ligger dog klar

En hidtil ukendt og menneskefarlig bakterie er blevet fundet i Danmark. Bakterien er en variant af den farlige stafylokok MRSA, der oftest giver overfladiske sår, men også kan give infektioner efter operationer og blodforgiftning, som kan være dødelig.

- Vi har ingen anelse om, hvor den kommer fra. Men det har vi som regel heller ikke med stafylokokker i det hele taget, siger Robert Skov fra Statens Serum Institut, som har været med til at finde bakterien.

Siden forskerne i starten af 2011 blev opmærksomme på den nye variant af bakterien, har en opgørelse vist, at 66 danskere har været ramt af den hidtil ukendte, multiresistente MRSA i perioden fra 2004 til 2010.

- Men den er ikke farligere end den almindelige MRSA, og vi har antibiotika, der kan behandle den, og vi har ingen mistanke om, at der er nogen danskere, der er blevet fejlbehandlet mod det her, siger han.

Kan smitte fra mælk
Britiske forskere har peget på, at komælk kan være smittekilden, og at den især rammer personer med tilknytning til landbruget. Det kan dog ikke bekræftes blandt de danske tilfælde.

- Vi har indtil dato ikke fundet nogle tegn på, at de her mennesker i Danmark har kontakt til landbruget. Så det er meget lidt sandsynligt, at der er et landbrugslink i Danmark, siger han.

Til gengæld åbner det i forskningsøjemed nogle helt nye døre, fordi det nu kan vise sig, at der findes endnu flere varianter af MRSA.

- Det er første gang i de 50 år, vi har arbejdet med MRSA, at vi finder en ny variant. Og fra at det har været en ren mennesketing, skal vi nu se på, om den også kan sprede sig blandt dyr, siger Robert Skov.

Danske forskere har fundet en ny variant af MRSA-bakterien:

- MRSA er en flerfoldig betegnelse for en resistent stafylokokbakterie, som er resistent over for alle antibiotika af penicillin, som ellers er den vigtigste behandling mod stafylokok. Men den er ikke multiresistent.

- MRSA kan give hudinfektioner som småbylder og børnesår, men er også den hyppigste årsag til sårinfektioner efter operationer, og kan give anledning til blodforgiftning, der kan være dødelig.

- Stafylokokker er en bakterie, som de fleste af os bærer i næsen helt naturligt. Men meget få bliver syge af det og det er først farligt, når infektionen går i blodet

- Der er 1400 tilfælde med blodforgiftning med stafylokokker om året. Heraf er 20 forårsaget af MRSA.

- Den nye variant af MRSA indeholder godt 60 procent af den hidtil kendte MRSA. Det er første gang i 50 år, at der er fundet en ny variant af bakterien

- 66 danskere har haft den 'nye' MRSA i kroppen i perioden fra 2004 til 2010. Det første tilfælde daterer sig tilbage til 1975.

0 kommentarer
Vis kommentarer