Lykkepiller øger børns selvmordsrisiko

Nyt forsøg viser, at antidrepessiv medicin øger selvmordsrisikoen blandt børn

En ny undersøgelse viser, at flere børn, der er på antidepressiv medicin øger selvmordsrisikoen. (Foto: Colourbox)
En ny undersøgelse viser, at flere børn, der er på antidepressiv medicin øger selvmordsrisikoen. (Foto: Colourbox)

Flere og flere børn og unge er i dag på antidepressiv medicin, hvilket kan have fatale følger.

Et forsøg, som de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har stået for viser, at der er en markant større risiko for selvmord, når børn får antidepressiver end når voksne gør.

- Vi ser hyppigt, at der opstår bivirkninger specielt i opstartsfasen. At børn bliver mere rastløse, urolige, nogen bliver aggressive og uforklarligt udadreagerende, og så er der også nogle børn og unge, der bliver selvskadende på den måde at de skærer i sig selv eller de føler trang til at tage tabletter for at tage livet af sig selv, siger Thorsten Schumann, børne- og ungdomspsykiater ved børne- og ungdomspsykiatri-Kolding Augustenborg til DR.

Lundbeck er syndebuk
For to år siden tog den kun 12-årige amerikanske Daniel Radentz livet af sig selv efter at have været på antidepressiv medicin.

Familien mener stadigvæk, at hans død skyldes den antidepressive medicin Cipralex, i Danmark solgt under navnet Cipramil, som danske Lundbeck står bag.

I USA er Lundbecks amerikanske samarbejdspartner Forest Laboratories netop ved at indgå forlig med mindst 54 familier, hvis børn enten har forsøgt eller har begået selvmord efter at have indtaget Lundbecks antidepressive medicin.

Milliard-bøde
Til at begynde med har Forest Laboratories indvilget i at betale en bøde på 313 millioner dollar til den amerikanske stat. Det amerikanske selskab har ifølge forliget indrømmet ulovligt at have markedsført to antidepressiver til behandling af depression hos børn og unge, til trods for, at pillerne endnu ikke var godkendt til behandling af børn og unge i USA.

Forest Laboratories erkendte også at have bestukket læger med kontanter, dyre middage og rejser for at få dem til at udskrive de to antidepressiver.