Sådan kommer vi galt af sted i sneen

Vi kører i grøften, og nogle af os brækker ankler, håndled og hofter, mens sneplovene sidder fast. Læs her om danskernes vinterulykker, og fortæl os om dine

Av. Vi skøjter rundt i sneen, og det kan mærkes på flere af landets skadestuer. (Foto: Colourbox)
Av. Vi skøjter rundt i sneen, og det kan mærkes på flere af landets skadestuer. (Foto: Colourbox)

På flere af landets skadestuer vælter det ind med danskere, der har svært ved at stå fast i den glatte sne. Men meget tyder på, at det mest er i hovedstadsområdet, at vi skøjter rundt. ekstrabladet.dk har ringet rundt til otte af landets skadestuer, hvor de modtager de sneskadede:

- I fredags kom der rigtig mange ind med brækkede lemmer. Det var både unge og gamle. Det er årstiden, ligeså snart, det bliver vinter, koldt og glat derude kommer der flere faldulykker, fortæller Victoria Castillo, der er skadestuesygeplejerske på Skadestuen på Hvidovre Hospital på den københavnske vestegn.

Brækkede og forstuvede ankler
Når sneen, som har dækket store dele af landet siden tirsdag i sidste uge, endelig er her, springer danskerne ud i de hvide dynger, og også her går det galt - for eksempel på kælken eller på vej på indkøb efter arbejdstid.

Patienterne kommer typisk ind med brækkede og forstuvede ankler, mens ældre, der vover sig ud i kulden, risikerer at brække hofterne, der skal opereres akut.

Også nord for København i Helsingør oplever læger og sygeplejersker flere besøg på grund af faldulykker i sneen:

- De kommer ind med håndskader, fordi de tager fra, når de glider. Derudover har vi julefrokostsymptomerne - folk, der er blevet afkølede efter julefrokosten. Vi får ikke de store traumer ind her. De bliver kørt ind på Hillerød, men vi ser også nogle af trafikuheldene om morgenen, hvor folk kommer ind med smerter i ryggen og frygter, at de har fået piskesmæld, fortæller assisterende afdelingssygeplejerske Karina Kilde fra Skadestuen på Helsingør Hospital.

Overmodige på kælken
Legeglade danskere er også udsat for ulykker nordpå.

- De bliver måske en smule overmodige, kaster sig ud på kælkebakkerne og undervurderer, at man også kan komme til skade her. Især børn er udsatte, når der sidder en forælder bag på kælken.

Karina Kilde vurderer, at skolebørn er mere udsatte for sneskader end de helt små.

- Børn i 3., 4., 5. klasse er begyndt at slås med sne, glider måske i en frossen vandpyt i skolegården. Anklerne går det ud over, når folk er ude at gå med hunden. Eller når de går en tur i skoven ikke ser rødderne, som er dækket af sne. Eller på glatte trapper. Så går det ud over anklerne.

Østpå i Århus-området er der også faldet megen sne, men århusianerne er ikke nemme at vælte omkuld i driverne:

- Vi har ikke set nogen eksplosion. Vi har lige haft tre håndledsfrakturer i rap, men vi er en stor skadestue, der modtager 160 patienter i døgnet, så det virker ikke så voldsomt. Dem, vi får ind, har typisk håndledsbrud. Nogle glider og knalder hovedet ned i jorden eller trappen, siger afdelingssygeplejerske på Skadestuen på Århus Sygehus Bodil Clemensen.

Træls at være patient
Om de ældre mener hun, at de er fornuftige og holder sig inden døre. Hun er mere bekymret for isslag, hvor der plejer at komme mange ind med brækkede lemmer:

- Men patienterne, der kommer ind i øjeblikket er formentlig mere påvirkede af det, end vi er, fordi vejret er dårligt. Så sidder man og venter, er kold og fryser, og det er mere træls at være patient

Bodil Clemmensen forudser dog travlhed i weekenden, hvor der er sat øget bemanding på skadestuen:

- I aften er det store julefrokostdag. Så bliver folk fulde og mærker ikke, at de fryser. Mit gode råd er: Lad være med at drikke for meget

De senere dage lader det dog til, at selv nogle af storkøbenhavnerne så småt er ved at lære at begå sig i sne- og glatføre.

- Vi har ikke haft så mange i går og i dag. Jeg tror, at det har hjulpet, at man hører i tv og læser i aviserne, at man skal blive indenfor og passe på, siger Victoria Castillo fra skadestuen i Hvidovre.

Du kan tjekke dit snevejr på vejret.dk.

Er du kommet galt af sted i sneen - eller frosten kostede dig skader i boligen så skriv til kupnyhed@eb.dk eller skriv din kommentar nedenfor.

Falck på overarbejde i sneen

Snevejret har fået danskerne på glat is, så selv bambi på må føle en form for oprejsning.

Siden sneen begyndte at vælte ned sidste tirsdag, er Falck rykket ud godt 30.000 gange. På de travle dage har Falck omkring 5.000 assistancer.

- Vi trækker hovedsageligt biler fri. Der er især også mange lastbiler, som får problemer. Derudover rykker vi ud til starthjælp, fordi batterierne i bilerne får problemer i den hårde frost, og så er der bugseringer, fortæller Klaus Karstensen, kommunikationsmedarbejder i Falck.

Han fortæller, at det ikke kun er almindelige firehjulede, som har problemer i sneen. Falck har nemlig også måtte rykke ud for at hjælpe sneplove.