En glad nordmand er en rig nordmand

Vort norske broderfolk vil hellere vinde i lotto end i kærlighed, viser en undersøgelse. Desuden tror nordmændene, at danskerne er nordens lykkeligste

At vinde i Lotto er langt bedre end at vinde i kærlighed, mener mange nordmænd (Foto: Henning Hjorth)
At vinde i Lotto er langt bedre end at vinde i kærlighed, mener mange nordmænd (Foto: Henning Hjorth)

En stor lottogevinst er mere attraktiv end en stor kærlighed. I hvert fald, hvis man skal tro rigtig mange nordmænd.

I en undersøgelse foretaget af forsikringsselskabet Tryg svarer dobbelt så mange nordmænd nemlig, at de drømmer om en stor lottogevinst end at møde den store kærlighed. Det skriver norske Dagbladet.

Fører penge til kærlighed?
Undersøgelsen, som skal kortlægge folks drømme og frygt, har spurgt omkring tusind nordmænd, hvad de drømmer om. Hele 42 procent vil gerne vinde mange penge i Lotto, mens kun 22 procent håber på at finde drømmepartneren.

Resultatet kommer ikke bag på sociolog Trond Blindheim.

- Vi nordmænd har været på shoppintur siden 70'erne, hvor vi fandt olien. Den vigtigste bestanddel for lykke er kærlighed, den anden er materiel velstand. Men er man lidt idealistisk, så svarer man politisk korrekt og siger, at man drømmer om kærlighed. Men er man ærlig, drømmer man måske om penge, siger sociologen til Dagbladet.

Det kan også tænkes, at penge fører til kærlighed - i hvert fald hvis man er mand, mener Trond Blindheim.

- Hvis du er mand og har mange penge, kan man få billedskønne kvinder. Det tror jeg, at alle mænd kan skrive under på.

Glade danskere
Undersøgelsen fokuserer også på forskellene mellem de nordiske lande. Svarene vidner om, at myten om de blide danskere og de indesluttede finnere lever i bedste velgående i Norge.

Seks ud af ti normænd er overbviste om, at danskerne er Nordens lykkeligste folk. Kun fire procent tror, at finnerne har det mest lyse sind. Resultatet bakkes op af international lykkeforskning. Her blev folk fra Costa Rica sidste år kåret som det lykkeligste folk, mens danskerne kom ind på en fjerdeplads - langt foran de skandinaviske naboer.

Til gengæld har danskerne den laveste forventede levealder.

- Danskene drikker og ryger meget. Så længe man ikke drikker for meget, øger alkoholen lykken. Det e rofte over et glas alkohol, at man har de gode samtaler med vennerne, forklarer Trond Blindheim.