Dårlige chefer giver blodpropper

Ukvalificerede ledere giver ikke alene de ansatte flere sygedage, de dårlige chefer øger også medarbejdernes risiko for blodpropper i hjertet

Dårlige chefer er utrolig dårlige for helbredet. (Foto: Colourbox)
Dårlige chefer er utrolig dårlige for helbredet. (Foto: Colourbox)

Det går ikke kun ud over humøret, når chefen ikke er sin ledelsesopgave voksen. Jo længere tid en medarbejder døjer med en inkompetent chef, jo mere vokser risikoen for at få en blodprop i hjertet indenfor en tiårs periode. Det viser en svensk doktorafhandling fra Karolinska Institutet i Stockholm

Tam boss
Forskerne har sammenlignet selvrapporteret stress, sundhed, sygefravær, sygdom og følelsesmæssig udmattelse hos ansatte med forskellige aspekter ved chefens ledelsesstil. Er bossen for eksempel inspirerende, støttende, god til at uddelegere, autoritær, uærlig eller undgår kontakt.

I alt har 20.000 ansatte i Sverige, Finland, Tyskland, Polen og Italien deltaget, og forskerne har også kigget på om medarbejderen skifter funktion, siger op på grund af dårlig ledelse eller bliver arbejdsløs.

Risiko op med 25 procent
Et studie i afhandlingen kortlægger sammenhængen mellem den ansattes opfattelse af chefens lederegenskaber og risikoen for at blive ramt af blodprop i hjertet. Det viste sig, at blandt mænd bosiddende i Stockholm-området øgede deres risiko for hjerteinfarkt med 25 procent i løbet af en tiårs periode, hvor den ansatte mistrivedes i starten af forsøget. Jo længere vedkommende var ansat, jo højere blev risikoen.

- I flere af studierne har vi kontrolleret for en række mulige konkurrerende årsager til negativ helbredseffekt, men har ikke finde nogen, siger forskeren i spidsen for afhandlingen Anna Nyberg i pressemeldingen fra Karolinska Institutet.