Medicinaldirektør i patienters skudlinje

Den 'nye' stofskiftepille Eltroxin trak i aftes spørgelystne folk fra hele landet til Bispebjerg Hospital for at høre GlaxoSmithKlines egen forklaring på skandalen

Ebbe Englev fra GlaxoSmithKline forklarerm at det på sigt bliver Aspen Pharma, der kommer til at stå for produktion og markedsføring af Eltroxin. Han forsikrede, at produktionen forbliver i Tyskland, da Aspen Pharma også har købt fabrikken. Til højre sidder farmakolog Signe Østoft. (Foto: ekstrabladet.dk)
Ebbe Englev fra GlaxoSmithKline forklarerm at det på sigt bliver Aspen Pharma, der kommer til at stå for produktion og markedsføring af Eltroxin. Han forsikrede, at produktionen forbliver i Tyskland, da Aspen Pharma også har købt fabrikken. Til højre sidder farmakolog Signe Østoft. (Foto: ekstrabladet.dk)

Mere end 300 interesserede pressede sig i aftes ind i Bispebjerg Hospitals allerstørste auditorium, hvor der stod ’ny’ Eltroxin på dagsordnen.

Hovedtalerne var Birte Nygaard overlæge ved endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital, der samtidig er formand for stofskiftehormonlægerne, Dansk Thyreoidea Selskab. Derudover var Lægemiddelstyrelsen repræsenteret ved sektionsleder Helle Harder, der tager sig af forbrugersikkerhed. Det farmakologiske indspark kom fra læge Signe Østoft fra Klinisk Farmakologisk Enhed på Bispebjerg Hospital. Og endelig var den medicinske direktør fra GlaxoSmithKline læge Ebbe Englev en af de helt store trækplastre.

Det var Thyreoidea Landsforeningen, der stod for arrangementet og tidligere formand Bente Julie Lasserre gav stofskiftepatienternes side af sagen.

Der var slet ikke tid til at få svaret på alle spørgsmålene fra salen, selvom mødet varede over to en halv time, hvor endokrinologer helt fra Aalborg havde fundet vej til Bispebjerg.

Det helt store spørgsmål på hvorfor, så mange patienter oplever så massive bivirkninger, kom ikke nærmere en afklaring.

Men talerne gjorde hvad de kunne for at forklare, hvorfor det rent klinisk ikke burde volde så mange patienter så store kvaler.

Undskyld
Den medicinske direktør Ebbe Englev beklagede situationen flere gange, og det var også ham, der fik de skarpeste skud, da mikrofonen blev givet fri.

Folk i salen følte, at GlaxoSmithKline havde ændret pillen uden tanke på patienterne, og for GSK var sagen bare 'business as usual'.

Både Lægemiddelstyrelsen og patientforeningen har kritiseret GSK for håndteringen af sagen, og det har fået medicinalproducenten til at love ændringer i proceduren fremover.

Læs alle ekstrabladet.dks artikler om Eltroxin her.

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.