Ny medicin forringer behandling

Der er monopol på medicin mod for lavt stofskifte, og det forringer behandlingen for 100.000 patienter, når der ikke er noget alternativ

Følg Sundhed

Desperate stofskiftepatienter tager til Sverige og Tyskland for at finde en medicin, der ikke giver bivirkninger. Andre igen forsøger sig med at bestille piller over nettet, fremgår det af debatter på blandt andet netdoktor.dk.

Symptomer som hårtab, synsforstyrrelser, mavekramper, træthed og depression har patienterne først oplevet efter medicinalgiganten GlaxoSmithKline, GSK, i december 2008 ændrede på pillerne, Eltroxin. Det er den eneste medicin mod for lavt stofskifte i Danmark, som de 100.000 patienter har mulighed for at få.

Ansøg om udleveringstilladelse
Men for patienter, der ikke har mulighed for at købe medicin uden for landets grænser, er der også en mulighed.

- Tal med den praktiserende læge, der kan få en udleveringstilladelse, så patienten kan gå på apoteket og købe noget andet end Eltroxin, lyder rådet fra overlæge Birte Nygaard. Hun er formand for Dansk Thyreoidea Selskab, og arbejder til dagligt en af landets største endokrinologiske afdelinger på Herlev Hospital.

Behandling uden finjustering
Den nye udgave af Eltroxin giver ikke alene bivirkninger, den kan heller ikke deles. Det betyder, at den mindste dosis er for stor til at finjustere behandlingen. I indlægssedlen skriver producenten GSK, at pillen ikke må deles. Til gengæld skal patienterne tage en pille hver anden dag med 50 mikrogram.

- Rent farmakologisk kan det gøres sådan, men rent praktisk giver det problemer for patienterne. Når dosis skifter fra dag til dag, er det let at glemme at tage det rigtige antal piller, siger overlæge Birte Nygaard.

Uden den mindste dosis på 25 mikrogram kan behandlingen af børn og ældre heller ikke startes roligt op, og for de ældre kan for stor dosis betyde problemer med hjertet.

Udelukket at genindføre delelinje
Men til stor fortrydelse for både læger og patienter, ser det ikke ud til, at producenten GSK vil gøre det muligt at dele 50 mikrogramspillen over i to.

- Vi kan ikke lave en delelinje uden en godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, og den kræver dokumentation for, at det virksomme stof deler sig i to lige store dele. Så det er højst usandsynligt, at delelinjen kommer igen, siger medicinsk direktør ved GSK, Ebbe Englev, til ekstrabladet.dk.

Har du også oplevet bivirkninger?Meld det til Lægemiddelstyrelsen her

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind