Ny medicin forringer behandling

Der er monopol på medicin mod for lavt stofskifte, og det forringer behandlingen for 100.000 patienter, når der ikke er noget alternativ

Det kræver en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen for at kunne få et alternativ til Eltroxin på apoteket. (Foto: Colourbox)
Det kræver en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen for at kunne få et alternativ til Eltroxin på apoteket. (Foto: Colourbox)

Desperate stofskiftepatienter tager til Sverige og Tyskland for at finde en medicin, der ikke giver bivirkninger. Andre igen forsøger sig med at bestille piller over nettet, fremgår det af debatter på blandt andet netdoktor.dk.

Symptomer som hårtab, synsforstyrrelser, mavekramper, træthed og depression har patienterne først oplevet efter medicinalgiganten GlaxoSmithKline, GSK, i december 2008 ændrede på pillerne, Eltroxin. Det er den eneste medicin mod for lavt stofskifte i Danmark, som de 100.000 patienter har mulighed for at få.

Ansøg om udleveringstilladelse
Men for patienter, der ikke har mulighed for at købe medicin uden for landets grænser, er der også en mulighed.

- Tal med den praktiserende læge, der kan få en udleveringstilladelse, så patienten kan gå på apoteket og købe noget andet end Eltroxin, lyder rådet fra overlæge Birte Nygaard. Hun er formand for Dansk Thyreoidea Selskab, og arbejder til dagligt en af landets største endokrinologiske afdelinger på Herlev Hospital.

Behandling uden finjustering
Den nye udgave af Eltroxin giver ikke alene bivirkninger, den kan heller ikke deles. Det betyder, at den mindste dosis er for stor til at finjustere behandlingen. I indlægssedlen skriver producenten GSK, at pillen ikke må deles. Til gengæld skal patienterne tage en pille hver anden dag med 50 mikrogram.

- Rent farmakologisk kan det gøres sådan, men rent praktisk giver det problemer for patienterne. Når dosis skifter fra dag til dag, er det let at glemme at tage det rigtige antal piller, siger overlæge Birte Nygaard.

Uden den mindste dosis på 25 mikrogram kan behandlingen af børn og ældre heller ikke startes roligt op, og for de ældre kan for stor dosis betyde problemer med hjertet.

Udelukket at genindføre delelinje
Men til stor fortrydelse for både læger og patienter, ser det ikke ud til, at producenten GSK vil gøre det muligt at dele 50 mikrogramspillen over i to.

- Vi kan ikke lave en delelinje uden en godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, og den kræver dokumentation for, at det virksomme stof deler sig i to lige store dele. Så det er højst usandsynligt, at delelinjen kommer igen, siger medicinsk direktør ved GSK, Ebbe Englev, til ekstrabladet.dk.

Har du også oplevet bivirkninger?Meld det til Lægemiddelstyrelsen her

Fakta om udleveringstilladelser

Den praktiserende læge skal søge om udleveringstilladelse 'Ansøgning om human enkelt udleveringstilladelse'. Med tilladelsen og recepten i hånden, kan patienten få medicinen fra sit normale apotek.

Ekspeditionstiden ligger på en omkring en uge, og lige nu har Lægemiddelstyrelsen 20 ansøgninger inde i systemet.

Læs mere her om udleveringstilladelser her

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Symptomer på for lavt stofskifte:

- Nedsat appetit, træthed, kuldskærhed, tyndt hår, maveproblemer, vægtforøgelse, langsom hjerterytme, muskelsvaghed og -smerter, depression, en dybere stemme, manglende fertilitet og dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.

- Specielt hos ældre er hukommelsesproblemer ofte det eneste tegn på for lavt stofskifte.

- Kvinder er i farezonen: Stofskifteproblemer rammer hovedsageligt yngre og midaldrende kvinder, og antallet af patienter stiger med omkring fem procent om året. I dag tager 100.000 danskere Eltroxin mod for lavt stofskifte.

Det er skjoldbruskkirtlen, der styrer stofskiftet. Kirtlen producerer hormoner, påvirker kroppens udvikling, vækst og styrer stofskiftet i alle kroppens celler.

Cellernes iltoptagelse afhænger af hormonerne, som styrer forbrænding af fedt og kulhydrater. Manglen på stofskiftehormoner påvirker alle kroppens organer som for eksempel hjerne og hjerte.

Kilde: Dagens Medicin