Stofskiftepatienter har intet valg

En ny version af stofskiftepillen Eltroxin giver mange bivirkninger, men patienterne i Danmark har intet alternativ til generne

En enkelt blodprøve afgør, om indholdet af stofskiftehormoner ligger indenfor normalområdet. (Foto: Colourbox)
En enkelt blodprøve afgør, om indholdet af stofskiftehormoner ligger indenfor normalområdet. (Foto: Colourbox)

- Det er ulideligt med så mange bivirkninger. Jeg har næsten ikke lyst til at putte pillen i munden hver morgen, men min krop har jo brug for medicinen, siger Lykke-Lærke Qvist til ekstrabladet.

Hun har i seks år lidt af for lavt stofskifte, og har derfor været nødt til at tage tabletterne Eltroxin, der svarer til det stofskiftehormon, skjoldbruskkirtlen danner. Pillen er den eneste af sin art på det danske marked, og bliver produceret af medicinalgiganten GlaxoSmithKline, GSK.

Ikke helt samme effekt
Det har heller ikke været noget problem tidligere. Men sidst i 2008 lancerer GSK en ny version af den kendte pille, der på emballagen lover, at det er en 'ny pille – samme virkning'.

I januar begynder Lykke-Lærke Qvist på den nye variant, og i marts måned går det op for hende, at noget er helt galt.

- Jeg føler mig svimmel og går lidt rundt som i en slags rus, uden at det er ligesom at være fuld, siger den 40-årige stofskiftepatient.

Derudover oplever hun mavekramper, gener ved øjnene og i det hele taget vrøvl med maven.

Bivirkninger uanset dosis
- Men jeg mistænker ikke medicinen, for jeg troede kun, det var emballagen, der var ny. Men så finder jeg ud af, at der er mange andre, der heller ikke kan tåle den nye pille, siger Lykke-Lærke Qvist.

Hun har været til tjek hos sin praktiserende læge, der måler stofskiftet udfra en blodprøve.

- Min læges svar var bare, at tallene fra blodprøven ligger inden for normalområdet. Det er også rigtig nok, men jeg oplever alligevel store gener. Der er heller ikke noget alternativ, da Eltroxin er den eneste medicin i handlen herhjemme, siger Lykke-Lærke Qvist.

De godkendte alternativer
Medicinalvirksomhederne Nycomed og Merck Serono producerer alternativer til Eltroxin, der også er godkendt i EU.

Lykke-Lærke Qvist vil meget gerne slippe for bivirkningerne, og hun håber, at hendes læge vil søge Lægemiddelstyrelsen om lov til at udlevere nogle af alternativerne.

- Men der skal noget til, og man skal nærmest 'bekæmpe' sin læge. Jeg synes, det er frygteligt ikke at have noget andet valg end bivirkninger. Min krop skal jo bruge den medicin, siger Lykke-Lærke Qvist.

Oplever du også bivirkninger ved den nye Eltroxin?Rapporter til Lægemiddelstyrelsen her.

Symptomer på for lavt stofskifte:

- Nedsat appetit, træthed, kuldskærhed, tyndt hår, maveproblemer, vægtforøgelse, langsom hjerterytme, muskelsvaghed og -smerter, depression, en dybere stemme, manglende fertilitet og dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.

- Specielt hos ældre er hukommelsesproblemer ofte det eneste tegn på for lavt stofskifte.

- Kvinder er i farezonen: Stofskifteproblemer rammer hovedsageligt yngre og midaldrende kvinder, og antallet af patienter stiger med omkring fem procent om året. I dag tager 100.000 danskere Eltroxin mod for lavt stofskifte.

Det er skjoldbruskkirtlen, der styrer stofskiftet. Kirtlen producerer hormoner, påvirker kroppens udvikling, vækst og styrer stofskiftet i alle kroppens celler.

Cellernes iltoptagelse afhænger af hormonerne, som styrer forbrænding af fedt og kulhydrater. Manglen på stofskiftehormoner påvirker alle kroppens organer som for eksempel hjerne og hjerte.

Kilde: Dagens Medicin