Ændret stofskiftepille giver bivirkninger

Omkring 100.000 danskere har for lavt stofskifte, og mange oplever bivirkninger med den nye udgave af den eneste medicin i Danmark

Følg Sundhed

Uden at informere hverken læger, apoteker eller patientforeninger har GlaxoSmithKline ændret sammensætningen i stofskiftepillen, Eltroxin. Den nye variant kom i handlen i december 2008, med løftet på emballagen om 'ny tablet – samme virkning'.

Det er mange patienter ikke enige i, for de oplever symptomer, der svarer til enten en over- eller en underdosering af medicinen. Andre igen oplever at få allergiske reaktioner.

Tomme løfter
Landsforeningen for stofskiftepatienter havde ellers sammen med lægeverdenens endokrinologer kontaktet producenten for at høre, om forskellen kunne have nogen helbredsmæssig betydning.

- Vi fik i januar at vide, at ændringen ikke betød noget for patienterne. Alligevel har vi siden fået et hav af henvendelser fra medlemmer, der er bekymrede og forvirrede, fordi de ikke forstår, hvorfor de har får det skidt, siger formand for Thyreoidea Landsforeningen Lis Larsen til ekstrabladet.dk.

Forudser stigning
I alt har mere end 100 patienter taget kontakt til foreningen, og formanden er overbevist om, at antallet af henvendelser kun vil stige hen over sommeren, for nu er alle efterhånden løbet tør for den gamle version. Hun er frustreret over hele forløbet, og kalder i Dagens Medicin medicinalgigantens opførsel 'arrogant'.

Det er ikke første gang verdens næststørste medicinalvirksomhed har ændret i opskriften på Eltroxin.

Sidste år var det i New Zealand stofskiftepatienter fik samme gener af den nye sammensætning. Her klagede 746 stofskiftepatienter i løbet af sommeren 2008 over samme de samme ting som herhjemme. I Holland tegnede det samme billede sig.

Ebbe Englev er læge og medicinsk direktør i GlaxoSmithKline, og han er med på, at det kan være svært at forstå, hvordan de kunne overse balladen i New Zealand og Holland.

- Det er svært at svare på, hvordan vi ikke kunne vide det. Men vi vidste det bare ikke. Den interne kommunikation, der normalt sker ved den slags hændelser, må være glippet, siger Ebbe Englev til ekstrabladet.dk.

Oplever du bivirkninger?Så rapporter dem til Lægemiddelstyrelsen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind