Slankepille i håndkøb kommer til maj

Slankepillen Alli er nu formelt godkendt som første slankepræparat i håndkøb. Slankeekspert frygter ikke misbrug

Det bliver op til forbrugerne og apotekerne at vurdere, om man som kunde er tyk nok for til at få gavn af pillerne.(Foto: Colourbox)
Det bliver op til forbrugerne og apotekerne at vurdere, om man som kunde er tyk nok for til at få gavn af pillerne.(Foto: Colourbox)

- En tube tandpasta, en pakke vat og en æske slankepiller, tak.

Om få måneder vil danske forbrugere kunne gå ind på apoteket og frit købe slankemedicin med indholdsstoffet orlistat, som tidligere krævede en recept fra lægen.

For første gang nogensinde har EU nemlig netop godkendt et receptfrit slankepræparat, som vil komme på markedet i løbet af maj. Slankepillerne med navnet Alli vil give danskerne lettere adgang til en behandling, der kan hjælpe i kampen mod overvægt og fedme, siger firmaet bag pillerne GlaxoSmithKlines (GSK).

Markedsføringstilladelsen betyder, at Alli bliver tilgængelig på apoteket til voksne med 'en moderat overvægt'. Det vil sige med et Body Mass Index (BMI) på 28 eller derover.

Er du tyk nok?
Det bliver op til forbrugerne og apotekerne at vurdere, om man som kunde er tyk nok til at få gavn af pillerne.

Marketingchef Annette Marcher i GSK mener, at risikoen for misbrug og fejlmedicinering er minimal.

- Pillerne sælges sammen med en slankeplan, og der er et vægtskema på pakkerne. Desuden fungerer pillerne jo i sammenhæng med en diæt, forklarer Annette Marcher.

- Indholdsstoffet i pillerne sætter sig på det fedt, som man spiser, og de hæmmer optagelsen af fedtet i kroppen. Følger man ikke diæten og spiser for meget fedt, så vil man få diarré, tilføjer hun.

Flere slankepiller på vej
Slankeekspert Arne Astrup hilser pillerne velkommen.

- Danskerne bruger hvert år store summer på diæter, ikke-dokumenterede 'mirakelpiller' og potentielt farlige vægttabspræparater, hvor der som oftest ikke er videnskabeligt belæg for deres effekt. Ved at gøre et slankemiddel tilgængeligt i håndkøb på apoteket, får forbrugeren et veldokumenteret produkt, siger Arne Astrup, der er professor, dr.med. og institutleder på Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Også Novo Nordisk er på vej med medicin mod fedme. Ifølge nyhedsbureauet AP er medicinalkoncernen for tiden i gang med et klinisk forsøg mod fedme.

Fakta om Alli

Kliniske studier viser, at når Alli anvendes i kombination med en diæt bestående af færre kalorier og mindre fedt, kan slankepræparatet give et vægttab på 50 procent mere, end en diæt kan i sig selv. Det betyder, at ved et vægttab på to kilo som følge af en diæt, kan Alli hjælpe med at tabe yderligere et kilo. Tabletten virker ved at forhindre en del af fedtet fra kosten i at blive optaget i kroppen og dermed blive omdannet til ekstra kilo.

Den aktive ingrediens i Alli er stoffet orlistat 60 mg. Orlistat 120 mg har været tilgængelig som receptpligtigt lægemiddel i 10 år under navnet Xenical.

Kilde: GSK.