Annonce:
Annonce:

Raske lokkes med tvivlsom medicin

Medicinalfirma forsøger at få flere danskere til at tage Sifrol, som kan udløse ludomani og andre alvorlige bivirkninger

Ifølge Kontant, der sendes i aften, er forbruget af Sifrol blevet tredoblet - to år efter tilladelsen til at sælge medicinen mod uro i benene. (Foto: Boehringer Ingelheim)
Ifølge Kontant, der sendes i aften, er forbruget af Sifrol blevet tredoblet - to år efter tilladelsen til at sælge medicinen mod uro i benene. (Foto: Boehringer Ingelheim)
Annonce:
Følg Sundhed

Medicinen Sifrol er effektiv mod sygdommen Parkinson. Men den har den alvorlige bivirkning, at patienterne kan udvikle ludomani. Det sker ifølge forskere på PET-center på Århus Universitetshospital for cirka 12 procent af Parkinson-patienterne. Også Lægemiddelstyrelsen kender de alvorlige bivirkninger.

Alligevel forsøger medicinalfirmaet bag medicinen Boehringer Ingelheim at få flere danskere til at tage Sifrol. Og det er tilmed danskere, som enten ikke er syge, eller som langt fra er så hårdt ramte som Parkinson-patienterne.

Annonce:

Blandt andet har medicinalfirmaet oprettet hjemmesiden uroibenene.dk . Her kan danskere, der døjer med uro i benene - også kaldet Restless Legs Syndrome (RLS) - læse at 'den betydelige udbredelse af RLS i den danske befolkning ikke modsvares af en tilsvarende viden om sygdommen og dens behandlingsmuligheder'. Firmaet skriver også, at 'medicinen er blevet testet i en række store undersøgelser, og den har en god effekt mod RLS'. Bivirkningerne forsvinder derimod i tågen.

Overdriver antal
Ifølge Boehringer Ingelheim er RLS en almindelig sygdom. Firmaet skønner, at 8,8 procent af den voksne danske befolkning lider af RLS. Det betyder, at hver ellevte dansker over 18 år har problemer med RLS.

Det afviser Lægemiddelstyrelsen dog. Styrelsen anslår, at højst 40.000-60.000 har så svær uro i benene, at det kræver behandling.

- Det store flertal af os, der har lidt uro i benene om aftenen, skal finde på noget andet. Vi skal ud og gå en tur med hunden eller lave lidt motion - og lade være med at drikke så meget kaffe. De fleste patienter, der har svært invaliderende og behandlingskrævende uro i benene, har nok været nede hos deres læge. Så dem hjælper den her type kampagne næppe, siger overlæge Steffen Thirstrup fra Lægemiddelstyrelsen til Kontant.

Annonce:

Fører til fejlbehandling
Praktiserende speciallæge Inga Marie Lunde fra lægenetværket Læger uden Sponsor udtaler sig også kritisk.

- Jeg tror, der er mange, der tænker 'det bør jeg behandles for. Det ville være uhørt, hvis ikke jeg reagerer på det her, når nu jeg har disse symptomer'. Og det kan føre overbehandling, der jo er det samme som fejlbehandling, siger hun.

Statistikken taler sit tydelige sprog. Markedsføringen virker. Ifølge Kontant, der sendes i aften, er forbruget af Sifrol blevet tredoblet - to år efter tilladelsen til at sælge medicinen mod uro i benene.

Se mere i Kontant på DR1 kl. 21.25 i aften.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: