Ingen dagpenge til deltidsbrandmænd

Deltidsbrandmænd skal vælge mellem dagpenge eller samfundsgavnlig brandslukning, når de bliver arbejdsløse. Det er et problem, fordi Danmark allerede mangler deltidsbrandmænd

Arbejdsløse deltidsbrandmænd skal vælge mellem at forsætte som brandmænd eller modtage dagpenge. Foto: Colourbox.
Arbejdsløse deltidsbrandmænd skal vælge mellem at forsætte som brandmænd eller modtage dagpenge. Foto: Colourbox.
Følg Sundhed

Opstår der brand i dit hjem i den kommende tid, må du håbe, at de deltidbrandfolk der skal slukke den, ikke er arbejdsløse. For er de det, vil der være en stor risiko for, at de ikke vil stå parat til at rykke ud.

I læ af den lave arbejdsløshed blev reglerne for hvornår deltidsbrandmænd må få dagpenge nemlig ændret i 2007. Så i dag kan en brandmand efter 30 uger som arbejdsløs ikke længere få dagpenge, hvis han også vil arbejde som deltidsbrandmand. Det vil få de arbejdsløse brandmænd til at vælge brandslukningen fra.

- Hvis en brandmand render ind i at være arbejdsløs i mere end 30 uger, siger A-kassen, at han skal vælge mellem penge fra dem eller penge fra deltidsjobbet. Og der vælge man naturligvis pengene fra A-kassen, fordi dem kan man leve af, siger Karsten Andersen, Formand for Landsklubben for deltidsansatte brandfolk.

Svært at finde nye folk
Station Hornsyld i Sydjylland er en af de stationer, hvor man frygter for den nærmeste fremtid. To af stationens garvede brandmænd er nemlig arbejdsløse, og får de ikke snart job, må de vælge brandmandsgerningen fra.

- Det er en situation, som bekymrer mig. Det er meget svært at få folk til at blive brandmænd på deltid, siger Stationsleder Lars Ottosen, som frygter, at et farvel fra de to brandmænd vil føre til problemer for stationens andre brandmænd.

Ministeriet: Samme regler for alle
I Beskæftigelsesministeriet, som står bag ændringen i reglerne, hæfter man sig ved, at der endnu ikke er ret mange, der er endt med at skulle vælge mellem dagpenge og jobbet som deltidsbrandmand.

Kontorchef i Arbejdsdirektoratet, Jørgen Kappel, fortæller, at Folketinget har truffet beslutningen, fordi dagpengereglerne skal være fælles for alle.

- Hele pointen er, at der ikke skal være forskel på jobs. Der skal være de samme regler, om man er brandmand eller snedker, siger Jørgen Kappel

Der mangler folk i forvejen
Den holdning har de deltidsbrandfolk, Ekstra Bladet har talt med, svært ved at forstå. De mener, at de gør et samfundsnyttigt job for en symbolsk betaling. Og helt katastrofal er ændringen i reglerne, fordi der i forvejen er akut mangel på deltidsbrandmænd i Danmark.

- At miste en mand på stationen betyder utroligt meget. Typisk mangler der i forvejen en eller to, og så kan man ikke rykke ud med den styrke, man burde, siger Karsten Andersen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.