Tykke kvinder for flove til brystscreening

Overvægtige kvinder løber en større risiko for at få brystkræft - de er flove over deres krop og går derfor sjældnere til brystscreeninger

De overvægtige kvinder i undersøgelsen var ofte for flove over deres krop til at gå til brystscreening. (Foto: Colourbox)
De overvægtige kvinder i undersøgelsen var ofte for flove over deres krop til at gå til brystscreening. (Foto: Colourbox)

Overvægtige kvinder, som er flove over deres krop, udsætter sig selv for forhøjet risiko for brystkræft, fordi mange undlader at gå til regelmæssige screeninger, viser en amerikansk undersøgelse.

Undersøgelsen vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse i Danmark.

-Vi har ikke tal for, hvordan det ser ud herhjemme, men jeg kunne meget godt forestille mig, at det var sådan. Det er helt klart en gruppe, som det vil være rigtig vigtigt at få til at komme, siger overlæge Iben Holten.

20 procent bliver ikke screenet
Den amerikanske undersøgelse er en systematisk gennemgang af 17 forskellige studier og omfatter data fra over 276.000 deltagere. Forskerne ved John Hopkins University School of Medicine i Baltimore undersøgte, om kvinderne i undersøgelserne for nylig havde fået foretaget mammografier (screening af brystet).

Det viste sig, at andelen af kvinder, som for nylig var blevet screenet for brystkræft, var 20 procent lavere i den overvægtige gruppe end hos de normalvægtige kvinder. Dermed løb de overvægtige kvinder en større risiko for, at en eventuel brystkræft kunne vokse sig alvorlig, inden den blev opdaget.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at det kan være en del af forklaringe på, hvorfor overvægtige kvinder har større risiko for at udvikle brystkræft end normalvægtige kvinder, skriver de i undersøgelsens konklusion.

Flove over deres krop
Kvindernes overvægt var på flere planer skyld i, at de ikke brød sig om at møde op hos lægen for at få lave et mammografi, fandt de amerikanske forskere:

Dels var en del af kvinderne flove over deres vægt eller havde et dårligt selvværd, som gjorde, at de ikke havde sørget for at passe godt nok på sig selv og skaffe sig en sundhedsforsikring (som man jo skal bruge i USA).

Dels følte mange af kvinderne, at de ikke blev mødt med respekt i sundhedssystemet, og de blev ofte overdænget med vægttabs-råd, som de ikke havde bedt om.

Skal komme
Hos Kræftens Bekæmpelse understreger overlæge Iben Holten, at det er ekstra vigtigt, at de overvægtige kvinder kommer til regelmæssige screeninger, fordi deres vægt øger risikoen for at udvikle kræft til at begynde med:

- Overvægt efter overgangsalderen er en kendt risikofaktor for brystkræft. Samtidig beskytter motion i et eller andet omfang imod brystkræft, og de her overvægtige kvinder motionerer generelt ikke så meget. Så selv om nogen af dem sandsynligvis ikke føler sig så tilpas med at komme til screeningerne - så er det altså vigtigt, at de kommer, siger Iben Holten.

Hun overvejer nu, om Kræftens Bekæmpelse skal gøre en ekstra indsats for at få flere overvægtige kvinder til at dukke op til regelmæssige screeninger:

- Begge sider af budskabet, at overvægt øger risikoen for brystkræft og at det derfor er ekstra vigtigt at de kommer ind og får et mammografi, kunne være gode at få ud. Så det kunne godt være et område, hvor vi skulle gøre noget ekstra, ligesom vi har gjort med rygning, siger overlæge Iben Holten.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle kvinder mellem 50 og 69 år undersøges for brystkræft hvert andet år, for at undgå at sygdommen spreder sig uopdaget.