Forskere: Solbadning er godt for kvinder

Tag sol og undgå blodpropper: For kvinder er fordelene ved solbadning langt større end risikoerne, mener svenske forskere

Frem med huden og ud i solen - i hvert fald hvis det står til svenske forskere. De mener nemlig, at fordelene ved solbadning opvejer risikoen for kræft. (foto: colourbox)
Frem med huden og ud i solen - i hvert fald hvis det står til svenske forskere. De mener nemlig, at fordelene ved solbadning opvejer risikoen for kræft. (foto: colourbox)

Det er ikke bare rart - det er også godt. Risikoen ved at tage sol er langt mindre end de fordele, solens varmende stråler giver, viser en svensk undersøgelse af 40.000 kvinder.

De kvinder, der tager meget sol, har 30 procent mindre risiko for at udvikle blodpropper end dem, der gemmer sig i skyggen, skriver Sveriges Radio. Desuden risikerer man at mangle D-vitamin.

Højere risiko for blodprop i mørke
– Vi har fokuseret på den fordoblede risiko for malignt melanom, men der findes jo flere kendte fordele inden for eksempelvis hjerteinfarkt og endda på forskellige kræftformer som brystkræft og postatakræft, siger den svenske lektor Pelle Lindqvist, som har stået bag en del af den omfattende undersøgelse.

Over 9000 danske kvinder dør hvert år af hjerte-kar-sygdomme. Og ifølge Pelle Lindqvist og hans kollega, onkologi-professor Håkan Olsson, er der en klar sammenhæng mellem mangel på sol og risikoen for blodpropper.

– Det, vi også kan se i det her, er, at riskoen for at få en blodprop var 50 procent højere om vinteren, siger Pelle Lindqvist.

Få din D-vitamin gennem solen
Pelle Lindqvist mener også, at præparater med D-vitamin indeholder for lav dosis af vitaminet, og at de indeholder for meget giftig A-vitamin. Derfor er der ifølge ham kun én måde at undgå mangel på D-vitamin:

- Man skal tage sol, enten ude i solen eller i et solarium, siger han til Sveriges Radio.