Sådan kvitter de kendte smøgerne

Drop tobakken: Både Birthe Kjær, Jan Monrad og andre kendte har kæmpet for at slippe smøgerne - det er lykkedes for næsten dem alle

Følg Sundhed

Alle ved, det ikke er nemt at vinke farvel til tobakken. Det kan mange kendte skrive under på. Flere af dem har forsøgt at stoppe utallige gange, før det endelig er lykkedes. Ofte var det ydre omstændigheder som graviditet eller sygdom, der hjalp dem med at tage det endelige skridt.

Vi har bedt dem komme med deres bedste råd til, hvad der virkede bedst, da de skulle stoppe rygningen.


Kan høre, jeg er stoppet
Birthe Kjær, sangerinde

- Jeg er en lykkelig ikke-ryger. Jeg har været stoppet i tre år, og det var egentlig ikke svært, fordi jeg jo blev alvorligt syg af det med en blodprop i hjertet. Jeg kan sagtens genkende mig selv i rygertyperne, hvor jeg nok er en blanding af at være vaneryger og følelsesryger. Jeg røg for eksempel altid lige op til, at jeg skulle på scenen, og på den måde virkede smøgen lidt som en nervepind. I sommer sagde en fra publikum til mig, at man kunne høre, at jeg var stoppet med at ryge, for jeg stod ikke og rømmede mig mellem numrene, og jeg kan gå en tone længere op i sangen. Det er dejligt.
(Foto: Jan Unger)


Det er stadig svært
Mai-Britt Vingsøe, model og tv-værtinde

- Jeg har været røgfri i et år, og det er stadig sindssyg svært. Da jeg røg, var jeg nok lidt alle fire rygertyper, men hældende lidt til den følelsesmæssige ryger. Når jeg var ked af noget eller diskuterede med nogle, så skulle der både sidde en cigaret i hånden og en i mundvigen. Jeg stoppede først og fremmest med at ryge, fordi jeg blev gravid igen. Når trangen bliver for stor, lugter jeg bare en ryger i munden. Selv om jeg godt kan lide lugten af røg, så stinker rygere altså.
(Foto: Bjørn Stig Hansen)
Afhængig af tyggegummi
Maria Hirse, forfatter

- Jeg holdt op for ti år siden efter at have røget i ca. 12 år. Jeg røg mest af sociale årsager, fordi jeg dengang havde et job, hvor der var rigtig mange rygere. Jeg havde før prøvet at stoppe ved at trappe ned, men det gik hver gang galt. Så da jeg endelig tog mig sammen, var det en kold tyrker - og en masse nikotintyggegummi. Kort efter blev jeg gravid, så jeg droppede tyggegummiet. Men fem år senere, da jeg havde en krise i mit liv, fik jeg sådan lyst til at dulme nerverne med en smøg. Så jeg røg på nikotintyggegummi igen - og må med skam erkende, at jeg stadig tygger løs. Hvis jeg skulle stoppe i dag, ville jeg nok prøve med et rygestopkursus eller en pille fra min læge.
(Foto: Jesper Stormly Hansen)
Jeg hang i tapetet
Peter Palshøj, vært på Onside

- Jeg har været stoppet to gange, men ryger stadig. Hver gang er jeg faldet i igen, fordi jeg har troet, at jeg kunne være festryger. Den ene gang jeg sagde farvel til smøgerne, gik jeg over til snus i stedet for. Jeg tror egentlig, at der er mere nikotin i, for når jeg ikke havde mere snus, hang jeg for alvor og gnavede i tapetet. Jeg vil stoppe, inden jeg bliver 40 om to år, men det bliver ikke efter nytårsaften. Jeg tror, at tilbagefaldet er større, fordi det er en kalenderbegivenhed og i mindre grad en personlig motivering.
(Foto: Jesper Stormly Hansen)
Jeg gider ikke dø før tid
Hans Engell, politisk kommentator

- Jeg har røget pibe og cigaretter, siden jeg var 13. For fem år siden begyndte alle omgivelserne at holde op. Det var efterhånden pinligt at være eneste ryger. Ved et besøg hos min læge viste han mig en undersøgelse foretaget blandt 2000 mænd og kvinder, der viste, hvordan risikoen for hjerte-kar-sygdomme så ud for mænd og kvinder i forskellige aldre og forskellige vægtklasser - rygere og ikke-rygere. Da jeg så mit eget 'tal', stod det i et flammende rødt felt - højrisiko-zonen. Med et slag mistede jeg lysten til at ryge. Jeg fik simpelthen et psykisk chok. Jeg gider ikke blive syg eller dø 15 år før tid. Tobak og mig er bare slut.
Røgfri med akupunktur
Jan Monrad, komiker

- Jeg begyndte at ryge som 18-årig og blev hurtigt afhængig. Jeg prøvede at holde op flere gange. Efter 30 år, i september 1999, stod det klart for mig, at jeg skulle stoppe. Jeg fik målt nedsat lungekapacitet, min stemme var hæs, og mine slimhinder ødelagt. Jeg hørte om en 'mirakeldoktor', der kunne fjerne abstinenserne ved hjælp af akupunktur. Jeg besøgte klinikken og modtog behandling samt et belærende foredrag om, at jeg under ingen omstændigheder måtte begynde at ryge igen. Det virkede! Men det føltes meget, meget mærkeligt - som at sige farvel til en 'god ven' 20 gange om dagen. Men jeg havde ingen abstinenser. Nu ni år senere er jeg lykkelig over, jeg holdt op med at ryge, og jeg tænker aldrig på det.
(Foto: Jesper Stormly Hansen)

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+