Øl kan skade synet

Hvis du drikker fire øl eller flere om dagen, risikerer du at skade synet. Ny undersøgelse viser af især øl øger risikoen for øjensygdommen AMD

Fire øl om dagen eller flere kan skade dit syn, mener australske forskere. (Foto: Colourbox)
Fire øl om dagen eller flere kan skade dit syn, mener australske forskere. (Foto: Colourbox)

Ud over en god gedigen ølmave risikerer du også at gamble med dit syn, hvis du hælder fire øl eller flere indenbords hver dag.

Det er australske forskere, der i et studie har fundet frem til, at alkohol - og især øl - kan være med at til øge risikoen for at udvikle øjensygdommen AMD - aldersrelateret makula degeneration. AMD er i dag den almindelige betegnelse for det, man tidligere kaldte øjenforkalkning.

AMD er en sygdom i nethindens såkaldte skarpsynscentrum, hvorfra vi opfatter fine detaljer, farver og ser omverdenen tredimensionalt

Tredobbelt risiko
- Vores undersøgelser viste, at et højt alkoholindtag på mindst fire genstande om dagen, tredobler risikoen for at blive ramt af AMD, siger Elaine Chong fra Royal Victorian Eye and Ear Hospital til den australske avis The Age.

Undersøgelsen viste også, at jo flere øl man drikker, des større er risikoen for at udvikle AMD.

- Alkohol er en nervegift, og vi tror, at et højt indtag af alkohol kan skade nethinden. Og det gør altså, at man udvikler sygdommen, siger Chong.

AMD er en sygdom, der rammer flere og flere mennesker især i den vestlige verden. Ifølge netdoktor.dk har 12 procent af befolkningen i Vesteuropa og USA over 60 år symptomer på AMD.