Du kan træne dig fed

Det kommer nok som et chok for de fleste, men man kan rent faktisk træne sig fed. Halvdelen reagerer faktisk negativt på træning, mener britiske forskere

Du kan snyde kroppen ved at styrketræne. (Foto: Colourbox)
Du kan snyde kroppen ved at styrketræne. (Foto: Colourbox)

Du kender det måske. Du knokler løs i træningscentret og løber som en tosset i skov og på vej. Men når du træder op på badevægten, sker der ikke en pind. Nålen rykker sig ikke en millimeter, selvom du træner derudaf uge efter uge.

En forklaring på den stillestående vægt kan være, at du høre til den del af befolkningen, der ikke reager vægtmæssigt på træning. Faktisk gælder det omkring halvdelen af os, viser et nyt britisk studie fra universitetet i Leeds.

15 procent tager på
Det er norske I Form og dagbladet.no, der skriver om det rystende resultat. Ud over at halvdelen ikke reagerede på træningen, så viste studiet også, at omkring 15 procent faktisk tager på af træning.

Ifølge forskerne er grunden til vægtstilstanden og -øgningen, at kroppen kompenserer for træning på forskellige måder. De peger især på at stofskiftet kan finde på at gå ned - og at folk, der træner, ofte higer efter usund mad og spiser mere.

Træn videre
Men der er altså ingen grund til at lægge løbeskoene på hylden, forsikrer forskerne. Man kan nemlig narre kroppen til at forbrænde fedt, selvom man ellers ikke reagerer på træning.

Først og fremmest gælder det om at spise samme mængde mad, som inden man gik i gang med motionen. Så skal man lade være med ar belønne sig selv med lidt ekstra lækker mad eller slik, hvis man har trænet hårdt. Og endelig er det en god idé at satse på styrketræning, der øger muskelmassen - gerne med korte intervaller imellem så forbrændingen holdes oppe.