2.500 er hivsmittede - intetanende

2.500 danskere kan være smittet med hiv - mange af dem uden at vide det, vurderer Statens Serum Institut. Mange tør ikke blive testet

På mandag er det den internationale Aids-dag. (Foto: Sully Pixel/flickr)
På mandag er det den internationale Aids-dag. (Foto: Sully Pixel/flickr)

Mange danskere ved ikke, at de er smittet med hiv eller aids. Det betyder, at de uden at vide det kan smitte andre, skriver metroXpress fredag.

Nye vurderinger fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der er mindst 1.000 mennesker i landet med hiv. Tallet kan dog være væsentligt større.

Bekymring
- Vi er bekymrede for, hvor stort antallet kan være. Mange smittede bliver først opdaget mange år efter, at de selv er blevet smittet. I den tid er det desværre muligt at smitte andre, siger afdelingslæge Susan Cowan til metroXpress. Hun er ansvarlig for den nationale overvågning af hiv og aids i Danmark.

Op mod 2.500 mennesker i landet kan være smittet. Mørketallet medregner desuden ikke de nysmittede, som er smittet inden for nogle måneder, fordi der går et stykke tid, før en test med sikkerhed kan påvise smitten.

Halvdelen af de uvidende smittede er heteroseksuelle, vurderer SSI.

Tør ikke tage test
Aids-Fondet, der arbejder med forskning og information, mener, at mange ikke tør blive testet af frygt for at komme i 'fængsel'.

- Når man stempler alle med hiv som hårde kriminelle, skaber det en masse fordomme. Mange er bange for at blive testet, fordi de er bange for svaret. De frygter, at de ikke kan få en kæreste, at familien slår hånden af dem, og at de mister deres job, siger direktør i Aids-Fondet, Henriette Laursen, til metroXpress.