Ny pille lover sikker sex

PrEP hedder pillen, der kan gøre ubeskyttet sex næsten sikker. Behandlingen trækker på de samme stoffer, som den medicin, der allerede forlænger hiv-smittedes liv

En ny pille kan beskytte mod usikker sex. (Foto: Colourbox)
En ny pille kan beskytte mod usikker sex. (Foto: Colourbox)

Gør ubeskyttet sex næsten sikkert ved at spise en pille hver dag. Det tilbud er blevet populært blandt folk, der færdes i miljøer, hvor hiv er meget udbredt.

Især i San Francisco i USA er flere i byens homoseksuelle miljø startet på den behandling, som den berømte forkæmper for homoseksuelles rettigheder, læge Marcus Conant, har sat i system fra sin klinik i byen. Det skriver metroXpress.

Den medicinske betegnelse for den revolutionerende pillekur, der skal tages dagligt, er PrEP, der kort fortalt betyder hiv-forebyggelse før udsættelse.

Behandlingen trækker på de samme stoffer, som den medicin, der allerede forlænger hiv-smittedes liv. En af grundene til, at PrEP endnu ikke er særlig udbredt, er, at den forebyggende effekt mod hiv og eventuelle bivirkninger ikke er klinisk bevist. Det kan dog snart ændre sig.

Lederen af det amerikanske Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, Anthony Fauci, ser gode muligheder i PrEP-behandling. På sigt kan den mindske spredningen af hiv i de afrikanske lande, hvor op mod 30-40 procent af befolkningen er smittet.

Leder af PrEP-forskningen på det amerikanske Center for Disease Control and Prevention, Lynn Paxton, siger:

- Ingen må forvente, at PrEP ikke vil kunne erstatte en vaccine mod hiv. Man bør ikke se behandlingen som en erstatning for kondomer, men en ekstra sikkerhed.