112-udrykning kan bryde sammen

Frygt for at ambulancekørslen i Hovedstadsområdet bryder sammen, efter at politikerne i går uddelegerede udrykningen

Ba-bu-ba-bu. Falck får stadig lov at køre ambulancerne i en stor del af hovedstadsområdet(Foto:Polfoto/Jens Dresling).
Ba-bu-ba-bu. Falck får stadig lov at køre ambulancerne i en stor del af hovedstadsområdet(Foto:Polfoto/Jens Dresling).

Ambulancerne i Hovedstadsområdet kan selv vise sig at være en ulykke. Det mener Københavns Brandchef og fagforbundt FOA, efter at politikerne i går besluttede, hvem der skal sidde bag rattet, når beboerne i Region Hovedstaden skal på sygehuset.

Ventetiden kan blive længere, personalet bliver uerfarent og den tekniske løsning svæver i det uvisse, påpeger Københavns Brandvæsens brandchef Jan Axlev.

- Det forringede beredskab vil give en betydelig forøgelse af responstiden, siger han i en pressemeddelelse.

Hasard med borgernes liv
Ifølge Københavns Brandvæsen venter patienterne idag gennemsnitligt 5 minutter og 30 sekunder på en ambulance i selve København. Med den nye aftale kan den såkaldte responstid blive helt op til 12 minutter, uden at ambulance-firmaet løber fra aftalen med politikerne.

Ifølge sektorformand i FOA, Reiner Burgwald, spiller politikerne 'hasard med borgernes liv' med den nye aftale, der også skærer antallet af ambulancer i regionen ned til 44.

- Jeg ved ikke, hvad politikerne har forestillet sig. Bare fordi man reducerer antallet af ambulancer, så er der jo ikke færre, der kommer til skade eller har brug for en ambulance – så måske skal københavnerne til at have en genvejsknap ikke bare til 112, men også til nærmeste taxa-selskab, siger han.

Sammenbrud af ambulancetjenesten
Københavns Brandvæsen mister selv både ambulancekørsel og vagtcentral i den nye ordning. Ifølge brandchef Jan Axlev skal vagtcentralen fremover varetages af 'nyt og uerfarent' personale.

Den tekniske løsning, der skal styre ambulancerne rundt i hovedstadsområdet, mener han slet ikke bliver klar til den nye ambulancekørsel, der træder i kraft til juli 2009:

- Erfaringerne hos os er, at det tager minimum 1 til 2 år at få en sådan ny teknologi til at fungere optimalt på en vagtcentral. Dette sammenholdt med, at vagtcentralens personale antageligt vil mangle erfaringer på netop dette område, kommer til at betyde, at disponeringen ikke vil fungere optimalt i lang tid, og det vil i sidste instans medføre et sammenbrud af den samlede ambulancetjeneste i Regionen, siger Jan Axlev.