Advarer mod næsespray til børn

En norsk læge advarer nu forældre mod at lindre deres små børns forkølelse med næsespray. Børnene kan i værste fald dø af præparaterne, der kan fås i håndkøb

Hvis endelig du skal putte noget i dit forkølede barns næse, så brug saltvand. (Foto: Colourbox)
Hvis endelig du skal putte noget i dit forkølede barns næse, så brug saltvand. (Foto: Colourbox)

Danmarks vuggestuer og børnehaver er i disse måneder plaget af snot og bakterier i store mængder. Når ungerne kommer hjem, vil forældrene gøre hvad som helst, for at de små poder ikke skal lide for meget under forkølelsen.

Men selvom det virker dejligt lindrende, når man selv giver næsen en gang med en næsespray, så bør ingen forældre falde for fristelsen og give ungerne et pust. Sådan lyder rådet fra en norsk læge, der nu advarer forældre mod håndkøbs-næsespray som Otrivin og Zymelin. Præparater, der også kan købes på det danske marked.

- Disse lægemidler kan give alvorlige bivirkninger hos børn under to år, siger professor og forskningslæge Ansgar Berg ifølge vg.no til Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Flere dødsfald
Ifølge den norske læge er der på verdensplan meldt om flere dødsfald blandt spædbørn, der har fået et sprøjt af næsesprayen - som regel som følge af overdosering eller forkert brug af medicinen.

- Når lægemidlerne har ført til dødsfald, er det fordi de påvirker hjertet og giver forstyrrelser i hjertets rytme, siger Ansgar Berg.

I Danmark kan man i dag købe næsespray på både tankstationer og i supermarkeder - og det kan få nogle til at opfatte præparaterne som helt ufarlige, selvom der står i indlægssedlerne, at næsespray ikke må anvendes til børn under to år. Derfor opfordrer tv-lægen Peter Qvortrup Geisling danske forældre til at lade sprayen stå.

- Jeg kan godt forstå, at det er fristende, men lad være! Det er kraftige stoffer, der er i sådan en spray - stoffer som man bør holde fra små børn, siger Peter Qvortrup Geisling til ekstrabladet.dk.

Små næser lukker hurtigt
Ifølge tv-lægen kan en forkølelse virke mere voldsom på små børn, for når deres slimhinder hæver, er der ikke meget plads at give af, før de små næser lukker helt til. Og er ungerne først ramt af forkølelse, er der ikke meget man som forældre kan gøre for at hjælpe.

- Det hører ligesom med til barndommen at være forkølet - sådan er det de første år. Det er ekstremt vigtigt, at der både i daginstitutionen og derhjemme er en høj håndhygiejne, hvis man vil undgå forkølelser. Hvis forældrene endelig vil gøre noget, så rens næsen med sterilt saltvand eller læg ungerne med hovedet høj, når de skal sove, siger Peter Qvortrup Geisling.

- Men populært sagt, så varer en forkølelse, der bliver behandlet med alle tænkelige midler, en uge, mens en ubehandlet forkølelse går over efter syv dage, siger tv-lægen.