Spies skærper malaria-oplysning

En kvinde er død og syv personer er smittede med malaria, efter de har rejst med Spies til Gambia. Nu vil rejsebureauet gøre mere for at informere om sygdommen

Gambia er et af de området i verden, der er værst plaget af malaria. (Foto: Colourbox)
Gambia er et af de området i verden, der er værst plaget af malaria. (Foto: Colourbox)

Et dødsfald og syv personer, der er smittet med malaria. Ingen af dem havde taget den forebyggende malariamedicin, som de danske sundhedsmyndigheder ellers anbefaler, inden de tog af sted med Spies til Gambia.

- I må selv om, I vil tage medicin og malariapiller.

Det var den besked, en af de malaria-smittede danskere og hendes nu afdøde veninde fik, da de bestilte deres rejse til Gambia i slutningen af oktober måned. Det fortæller den syge kvinde til Århus Stiftstidende.

Alligevel ønsker den malariasyge patient fra sin sygehusseng i Skejby ikke at skyde skylden på rejseselskabet alene.

Eget ansvar
- Det var vores eget ansvar. Vi er voksne mennesker. Vi skulle selv have undersøgt, hvilken risiko vi kunne blive udsat for. Det plejer vi også at gøre, siger hun.

Overlæge Carsten Schade Larsen, Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus, er enig i, at det er turisternes eget ansvar, at sørge for at have vaccinationer og malariapiller i orden inden afrejse.

- Men personligt synes jeg nu også, at jeg ville have et ansvar for at oplyse grundigt om malariapiller, hvis jeg solgte rejser til Gambia. Det bør rejsebureauet efter min mening gøre mere ud af, siger overlægen til ekstrabladet.dk.

Hellere for meget end for lidt
De seneste dages tilfælde af malariasyge danskere har da også fået Spies til at gøre endnu mere for at informere deres kommende Gambia-gæster om sygdommen - til trods for at selskabet i de 30 år de har sendt danskere til det vestafrikanske land, ikke tidligere har haft tilfælde af malaria.

- Men det er da klart, at når situationen har udviklet sig så beklagetligt, så vil vi hellere informere for meget end for lidt, siger direktør i Spies, Jan Vendelbo, til ekstrabladet.dk.

Bestiller man i fremtiden en rejse på spies.dk, vil man ifølge direktøren ikke kunne undgå at se, at man skal sørge for at have styr på vaccinationer og malariapiller. Og hvis man ringer til en slagskonsulent for at bestille en rejse, vi Spies-medarbejderen få en meddelelse op på skærmen, hvor der står, at de skal huske at fortælle om faren for malaria.

- Endelig vil det blive trykt meget tydeligt på billetten, så man ikke kan undgå at se det, forsikrer Jan Vendelbo.

Afbud inden betydning
- Nogle af rejserne til Gambia er solgt som afbudsrejser. Er det forsvarligt, hvis ikke der er tid til at få styr på sygdomsrisikoen i landet?

- Ja det mener jeg bestemt, det er. Det har vi gjort i 30 år uden problemer. Malariapiller kan man i princippet starte på at tage dagen inden afrejse. Derimod skal man vaccineres mod gul feber seneste ti dage før, siger Spies-direktøren.

Jan Vendelbo understreger, at den information, der indtil nu har været givet om malaria i Gambia, ifølge Spies har været den rigtige.

- Men vi vil meget gerne hjælpe gæsterne med at gøre oplysningerne endnu mere tydelige, siger han.