Frosten redder dig ikke fra snue

Mange danskere er i disse uger plaget af tilstoppede næser og hosten. Det er sæson for forkølelse, og ikke en gang de seneste dages frost vil hjælpe dig i kampen mod snuen

Hård frost hjælper dig ikke i kampen mod snue og hoste. (Foto: Colourbox)
Hård frost hjælper dig ikke i kampen mod snue og hoste. (Foto: Colourbox)

Mange forkølede danskere har med garanti fået et lille smil om læberne, da vejrprofeterne i slutningen af sidste uge forudsagde sne og frost i weekenden. For sådan en omgang frost, må da kunne få ryddet alle de bakterier og vira af vejen, tror mange.

Men der er ikke meget at smile af, hvis man først er ramt af snue og hosten - trods frostgrader og snefald.

- Frosten kan ikke kurere en snottet næse. Det, der bidrager til at folk bliver syge er, at mennesker er samme. Man kan endda sige, at hvis det er koldt og dårligt vejr, så er folk mere inden for - og så er faren for at blive smittet endnu større, siger overlæge Peter Andersen fra epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut til ekstrabladet.dk.

Kroppen er varm
Hans kollega fra virologisk afdeling, overlæge Lars Peter Nielsen, tror heller ikke på, at det hjælper at sende de langnæsede unger en tur ud i sneen.

- Nej, det tror jeg ikke. Virus er i kroppens celler - og selvom man er ude i kulden, så er kroppen jo stadig mindst 35 grader, siger Lars Peter Nielsen.

Ifølge de to læger er det kun tiden, der kan kurere en forkølelse. Er man hårdt plaget, kan næsespray, pastiller og smertestillende håndkøbsmedicin hjælpe lidt på de værste symptomer.