Rygestopmetoder overføres til fede

Overvægten i Danmark er steget med 75 procent gennem de seneste årtier. Den udvikling skal nye vægtstop-konsulenter nu bremse

Rygning er ikke længere den største synder i forhold til blodpropper. Det er til gengæld fedme og sukkersyge. Nu skal 57,5 millioner kroner stramme danskerne op. (Foto: colourbox)
Rygning er ikke længere den største synder i forhold til blodpropper. Det er til gengæld fedme og sukkersyge. Nu skal 57,5 millioner kroner stramme danskerne op. (Foto: colourbox)

En ny tilskudspulje på 57,5 mio. kroner er øremærket til uddannelsen af vægtstoprådgivere, der skal vejlede og motivere til færre kilo, skriver Politikens forbrugersite tjek.dk.

Bag puljen står regeringen og satspuljepartierne, som har sat 57,5 mio. kroner fra satspuljemidlerne for 2007-2010 af til blandt andet at uddanne såkaldte vægtstop-rådgivere.

Baggrunden er den stadig voksende fedmeepidemi. Hvis fedmeudviklingen fortsætter, vil 60-70 procent af os og alle andre europæere i 2030, om blot 22 år, være overvægtige ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Konkret støtte til overvægtige
Herhjemme alene er overvægten steget med 75 procent inden for de seneste årtier ifølge Sundhedsstyrelsen. Idéen til vægtstoprådgivere er hentet fra rygestoprådgiverne, fortæller souschef i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse Lis Hamburger.

- Erfaringerne fra de kommunale rygestop-rådgiverne var så gode, at vi mente, at den lavpraktiske tilgang, hvor vægtstoprådgivere er ude blandt borgere, også kunne bruges i kampen mod overvægt. Det er et forsøg på at støtte overvægtige på en konkret og direkte måde, siger Lis Hamburger.

Rådgivere starter i december I første omgang er der bevilget penge til 152 vægtstoprådgivere. De starter deres nye uddannelse den 10. december i år.