Ortoreksiramt: Maden styrer mig

– Jeg tænker på mad hele tiden. Maden styrer mig, fortæller 33-årige Rikke Petersen. Hun har de seneste tre år lidt af spiseforstyrrelsen ortoreksi og føler sig aldrig sulten eller mæt.

Selv om hendes tanker hele tiden kredser om mad, mærker hun ikke længere kroppens signaler. For maden skal ikke tilfredsstille kroppens behov. Den skal bare være så sund som muligt.

– Jeg har i måneder ad gangen levet udelukkende af A38, grøntsager og fisk.

Selv om Rikke i perioder kan leve nogenlunde normalt, kan stress, bagtalelse blandt veninderne eller problemer i familien udløse lange perioder med den ensidige kost. Den hg-studerende fra Hillerød ved ellers godt, at det har store konsekvenser.

– Jeg får humørsvingninger, det fungerer ikke med kærester, jeg har mistet mange job, og det er tredje gang, jeg forsøger at tage hg, siger Rikke, der er i behandling i Abegg & Bro – Center for spiseforstyrrelser.

Startede med anoreksi
Problemerne med maden er ikke først kommet med den ensidige kost. Fra Rikke var 18 år, kæmpede hun med anoreksi, som nu er blevet afløst af ortoreksien. Familie og venner er glade for, at Rikke spiser igen, så det er svært at snakke om, at hun stadig lever i skyggen af sin tidligere spiseforstyrrelse.

– Anoreksien har gjort, at jeg har ondt i maven og i tarmene og ikke kan spise hvede, gær og havre. Det er nok med til at have givet mig et ekstremt fokus på kost og sundhed. Selv om jeg nogle gange skejer ud, så har jeg spist rigtig mange burgere og pizzaer med øjnene.

Test dig selv her - er du i farezonen?